– Det är inget bra sätt att arbeta, säger den före detta fullmäktigepolitikern som innan han avgick motionerade om att avskaffa delade turer för omsorgspersonalen.
Han säger att det är dåligt av familjeskäl att jobba så långa dagar och för arbetsmiljön då det sliter på personalen.
I motionen ville Berg att kommunfullmäktige ger omsorgsnämnden uppdraget att ta bort delade turer.

Det är socialdemokratiskt styre i kommunen. Nämndens ordförande Roine Olsson (S) säger till Blekinge läns tidning att delade turer inte är någon prioriterad fråga för dem, men att de kan försvinna om de får mer pengar. Hans uppfattning är att ett tiotal nya tjänster skulle behövas.
– Om det är så att vi behöver tio nya tjänster så nödgas vi väl göra detta, säger Nils-Gunnar Berg till KA. Vi kan inte tillåtas att ha dålig kvalitet på en så viktig sak som äldreomsorgen. Jag tror att en omorganisering kan få det att flyta.
På frågan om pengarna finns svarar han:
– Vi subventionerar ett allsvenskt fotbollslag, är det nödvändigt?
Är delade turer en ekonomisk fråga?
– Om det är så att man utnyttjar personalen av ekonomiska skäl så är det ännu en orsak att slopa de delade turerna. Det går inte att suga ut personal.
En del har valt delade turer för att slippa jobba varannan helg. Blir det fler helger att jobba om delade turer tas bort?
– Det är också en planeringssak för verksamheten. Det är inte alls säkert att man ska behöva jobba fler helger.

Heléne Björklund (S) är ordförande i kommunstyrelsen i Sölvesborgs kommun. Hon säger att det är personalen själv som valt delade turer för att komma upp i tjänstgöringstiden.
– Det betyder inte att jag är nöjd. Men skulle vi lösa det rakt av skulle det nog kosta åtta till tio miljoner att anställa fler.
Hon bekräftar att delade turer inte är en prioriterad fråga. I stället prioriteras rätten att få jobba heltid, som var ett vallöfte från Socialdemokraterna i kommunen.
Blir det fler delade turer när man får gå upp till heltid?
– Det är inte vår avsikt om det blir så. Det är inget politiskt beslut att ha delade turer utan de har uppkommit när personalen lägger schema själv.