– Ja jag läste det i tidningen idag, säger Kenneth Wåhlander, regionalt skyddsombud på Kommunals sektion i Höganäs. Det gör säkert många av våra medlemmar oroliga, men det kommer att ta tid innan vi vet om det verkligen blir så att städningen ska upphandlas.
Höganäs är en av cirka 25 kommuner som har infört utmaningsrätt. Utmaningsrätten innebär att vem som helst får vända sig till kommunen och anmäla att man vill driva något i kommunens verksamhet.
Kommunalrådet Péter Kovács(M) säger till Helsingborgs Dagblad att utmaningen är intressant och att man ska ta upp frågan på nästa kommunstyrelsesammanträde.

– Det är väl främst kommuner där moderaterna styr som gillar det här, säger Kenneth Wåhlander. De vill lägga ut kommunal verksamhet oavsett om det blir bra eller inte. Vi har ju haft en del problem med privatiseringar här. Senast var det Sodexo som inte fick fortsatt kontrakt på att driva köket på ett äldreboende. Tidigare har det funnits städföretag som inte klarade jobbet och fick sluta efter något halvår.
Men hittills har kravet ställts på de företag som får uppdrag åt kommunen att de ska följa kollektivavtal som gäller i branschen.
– Vi brukar ringa kolleger i andra kommuner och höra oss för om deras erfarenheter när vi träffar på nya företag, säger Kenneth Wåhlander.

Idag är 31 procent av städningen i Höganäs utlagd på entreprenad eller intraprenad. Företaget Support Syd städar redan idag en skola och ett bibliotek i kommunen.

Bakgrund

Utmaningsrätten innebär att den som vill överta driften av en kommunal verksamhet kan utmana kommunen genom att lämna in ett önskemål om detta.
Den nämnd som är ansvarig för verksamheten som utmanas måste då pröva utmaningen och avgöra om den ska leda till upphandling. Om det blir så genomförs en upphandling. Det är alltså inte säkert att den som utmanat kommunen får uppdraget, eller om det ens blir en upphandling.
Cirka 25 kommuner har infört utmaningsrätt.