När filmåret 2011 summeras skulle det förvåna om inte Winter’s Bone kommer att betraktas som en av årets absoluta höjdpunkter. Oerhört starkt, spännande och tätt drama, om 17-åriga flickan Ree som lever på den amerikanska landsbygden tillsammans med en mamma som inte är tillräknelig, och två mindre syskon, som hon fostrar och tar hand om.

Pappan är försvunnen och det är det som är problemet. För att slippa undan fängelse har han pantsatt familjens ägor, och nu måste Ree hitta honom innan de blir vräkta. Med skinn på näsan söker hon upp sin fars alla knarkande och kriminella släktingar och vänner. Det enda som till slut kan rädda situationen är om fadern skulle vara död.  

Grovhuggna karaktärer, grått och kallt, eländigt så det förslår. Låter kanske inte så uppmuntrande men Rees livskraft och starka vilja, lämnar djupa spår. Detta är något man verkligen bör se.