– Vi känner oss blåsta. Vi har blivit lovade det här många gånger nu och det är alltid vi som får stryka på foten, säger Susan Andersen som jobbar i hemtjänsten.
– Det är en typisk kvinnofälla. På den tekniska sidan ser det inte ut såhär. Det är aldrig tal om att vaktmästare ska behöva jobba deltid eller inte få de kläder som de behöver.

Socialdemokraterna i kommunen lovade före valet att om de vinner så blir det fria arbetskläder från nästa år för de som jobbar i vård och omsorg. Valfläsk, tyckte de borgerliga eftersom sossarna hade haft 16 år på sig att genomföra detta. De borgerliga tyckte också att de anställda skulle få arbetskläder. De vann valet. Men i nästa års budget finns inga pengar till det.

Mattias Wärnsberg (S) är ännu ordförande i socialnämnden, som nyligen lade ned frågan om fria arbetskläder. I oktober upptäckte nämnden plötsligt att kommunen gått med ett överskott på fem miljoner i år. Wärnsbergs tanke var då att ta pengar därifrån till kläderna.
– Men vi hann inte genomföra det det här budgetåret på grund av upphandlingsregler, säger han. Det var synd att vi inte fick kännedom om överskottet tidigare, då hade det kanske gått.
Kommunen har varit S-styrd länge. Varför har ni inte genomfört det här tidigare?
– Ja, bra fråga. Vi har haft väldigt knackig ekonomi. Vi kanske skulle ha prioriterat det hårdare men det var inte så lätt.
Per-Inge Pettersson (C) som tar över ordförandeskapet i socialnämnden vill inte kommentera frågan.

För några år sedan fick de vård- och omsorgsanställda ett klädbidrag på 900 kronor per heltid. Susan Andersen jobbade då bara 60 procent och pengarna räckte inte ens till en tunika. Hon tycker det är fruktansvärt att hon ska behöva gå i egna kläder när hon jobbar med vårdtagare som har smittor.
Kommunals sektionsordförande Britt Sorpola är också besviken för att kommunen inte prioriterar de anställda i vården.
– Det borde också ligga i arbetsgivarens intresse att personalen har kläder där det står Hultsfreds kommun. Det är säkerhet för brukarna att veta var personalen kommer från, säger hon.