Hallå där: Katarina Berglund!
Katarina Berglund, barnskötare på Beringskolan som Örkelljunga kommun utsett till årets medarbetare.
Du vill gärna att det uppmärksammas.
– Det är ny utmärkelse för i år som jag har fått. Jag är väldigt stolt över utnämningen och vill lyfta oss barnskötare, för det tycker jag är otroligt viktigt.
Varför fick du det?
– Det var mina arbetskamrater som nominerat mig. De skrev: ”Katti lägger som arbetslagsledare ner ett stort arbete, hon entusiasmerar och inspirerar oss och ser varje individ som viktig del av arbetslaget… Hon har lagt ner stort arbete på utforma skolans likabehandlingsplan som ska var lättfattlig för barnen… Hon sprider glädje omkring sig överallt på skolan till elever personal och föräldrar. Hennes allra finaste unika egenskap är den empati och den kärlek hon känner för den lilla utsatta människan, där hon ser, tröstar och stöttar med sitt stora hjärta och kloka huvud.”
Trodde du att du skulle få priset?
– Hade absolut ingen aning att jag var nominerad. Bland övriga nominerade fanns även chefer. Man känner sig verkligen stolt. Fantastiskt att man ser att jag lägger ner ett stort arbete på skolan, speciellt på det här med likabehandling. Mot kränkande behandling och mobbing.
Du har gått en speciell utbildning?
– Ja jag gick en högskoleutbildning i Kristianstad vad gäller kränkande behandling och mobbing. Och brinner mycket för att ingen ska vara utsatt för det.
Kommer du att få högre lön nu?
Ja, det vet jag inte. Får väl förhandla med min chef.
Personalchef Staffan Roos berättar att ”årets medarbetare” skapats i år för att uppmärksamma arbetsinsatser utöver det vanliga. Det var ett politiskt beslut att inrätta det.
Tre av juryns medlemmar är politiker, bland annat kommunalrådet. Dessutom ingår han och kommunchefen samt två från facken, i år Lärarförbundet och SKTF.
För att kunna få priset ska personen bidragit med arbetsutvecklande förslag, skapat arbetsglädje, entusiasmerar elever eller medarbetare, visat goda resultat utöver det vanliga, berättar Staffan Roos.
Kan också den som slår larm och kämpar mot missförhållanden i kommunen få priset? Som exempelvis undersköterskan i Piteå kommun som larmade om att dementa låses in.
– Jag känner lite svagt till det… läst i tidningarna om Piteå.
Men kan den som uppmärksammar att kommunen inte gör så bra saker få priset?
– Vi har inte tänkt… det är de här kriterierna som finns: bidragit med verksamhetsutvecklande förslag, skapat arbetsglädje, entusiasmerar brukare, goda resultat, helhetsperspektiv. Där ligger igen värdering i det alltså.
Så även den som slår larm om att kommunen missköter sig kan få priset?
– Det är ju inte uteslutet, det får ju väga mot vilka som är nominerade.