– Läkare skriver ut inflammationsdämpande läkemedel, men tennisarmbåge är en överbelastning, det är ingen inflammation, säger sjukgymnasten Pia Nilsson.

Patienter som har tennisarmbåge och söker läkare får ofta kortisoninjektioner och inflammationsdämpande medicin. Inte sällan ger de också biverkningar. Det visar den avhandling som Pia Nilsson skrivit vid Sahlgrenska akademin.
Tennisarmbåge är en vanlig sjukdom hos bland annat städare och snickare. Smärtan beror på en överbelastning i armbågens utsida.

Enligt Pia Nilsson kan man själv avgöra om man lider av tennisarmbåge genom att lyfta en kaffekopp eller ett mjölkpaket. Har man svårt att göra det och har ont i utsidan av armbågen lider man av tennisarmbåge.
– Det är viktigt att inte gå till läkaren först. Gå i stället till en sjukgymnast eller en arbetsterapeut och få träningsprogram och ergonomiska råd, säger Pia Nilsson.
Träning och ergonomisk rådgivning kan minska sjukskrivningstiden. Ett handledsstöd som man använder vid behov kan göra att man kan fortsätta jobba. Och ett nattbandage kan att man sover bättre.