Det var i oktober i år som räddningstjänsten i Mora fick larm om misstänkt drunkning i Österdalälven. Det var bara fem grader i såväl luften som vattnet och mörkt och regnigt.
Till tidningen Tjugofyra7 berättar räddningsledaren Johan Szymanski:
– Vi upptäckte två yngre kvinnor som låg i det starkt strömmande vattnet, de höll sig fast i en livboj. En av brandmännen gjorde sig klar att i överlevnadsdräkt ta sig ut till dem.

Det sista styrkeledaren Christer Böhl sa till ytbärgaren var ”glöm inte flytvästen”. Ord som blev livsviktiga.
För brandmannens överlevnadsdräkt, som normalt ska ha flytkraft, läckte och brandmannen tvingades inte bara kämpa för att hålla kvinnorna över vattenytan, han tvingades också utlösa sin flytväst, som fungerade.
En kvart efter larm anlände räddningsbåten och både kvinnorna och brandmannen klarade sig. Kvinnorna var dock kraftigt nedkylda och hade kroppstemperaturer under 30 grader.

Räddningstjänsterna i Mora, Orsa och Älvdalen har nu infört rutiner som bland annat innebär att en brandman i överlevnadsdräkt inte får lämna fast mark utan flytväst. Samt att det kan vara lämpligt att ytbärgarna bär pannlampa. Försäkringsbolaget Trygghansa har kontaktats för att om möjligt förse sin klassiska livboj med reflex.
Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket.