Kommunalarna Stefan Sundin och Bert Andersson har fått lägga sina vanliga arbetsuppgifter åt sidan sedan vattnet i Östersund började sprida magsjuka i staden.
Tillsammans med inhyrde Mikael Jonsson har de tillbringat dagarna med att ta prover och filma i ledningarna för att se var smutsigt vatten läcker in i dagvattnet.

KA träffar dem i stadsdelen Odensala där de via en skärm följer vattnet som rinner under marken.
– Det är dagvatten som rinner här, det ska vara helt rent, säger Bert Andersson som själv har haft magsjukan, liksom flera kollegor.
– Idag är det varmt. Det har varit minus 25 tidigare, säger Stefan Sundin när jag kommenterar att de har det ganska kallt där de sitter i bilen.

Med hjälp av kamera kontrolleras vattenledningarna.  Med hjälp av en kamera inspekteras vattenledningarna.

De sänker ner en kamera i flera olika brunnar tills de ser att det läcker in vatten någonstans. Här i Odensala har det varit höga halter av parasiten Cryptosporidium som har gjort många människor sjuka.
Huruvida de har sett något misstänkt på filmen får de inte berätta. Men senare samma dag är riksnyheten att läckan är hittad.
– Vi hittade det dagen före vi sågs men vi fick inte säga något. Det har varit sekretess på allt, säger Stefan Sundin.
– Det känns bra och nu hoppas vi att det här var det enda felet.

Parasiten, som kommer från bajs, kom ut i vattnet på grund av att ledningar i åtminstone en lägenhet är felkopplade. På hustaket finns brunnar som fångar upp regn och snö som blir dagvatten. En toalett är kopplad till samma ledning.
– Som jag ser det har det blivit väldigt fel när huset byggdes 1970, säger Stefan Sundin, som inte tror att någon åtalas eftersom det var länge sedan misstaget gjordes.
Vattnet går dock inte att dricka för att felet är hittat, det tar minst veckor, kanske till och med månader innan vattnet är så rent.
– För oss gäller nu att spola rent i ledningarna. Vi börjar vid lasarettet så att de får rent vatten först och främst, säger Stefan Sundin.

Angela ErikssonAngela Eriksson.

I köket på Bäckens förskola bara ett stenkast från läckan jobbar Angela Eriksson. Hon har legat sjuk i över en vecka på grund av parasiten och jobbar sin andra dag i dag.
– Det funkar bra utan vatten här för barnen har med sig egna vattenflaskor. Det hade blivit betydligt mer jobb för mig om jag skulle stå och koka vatten åt alla, säger hon.
Tills vidare serverar hon inte några grönsaker till barnens frukost, de går ju inte att skölja. Gröten kokade hon lite omständligare än vanligt i morse.
– Först kokade jag vattnet och sedan kokade jag det igen till gröten, säger Angela Eriksson. Jag vet inte om det var helt nödvändigt men det kändes bäst så.
Annars är hennes arbete inte så drabbat. Lunchen lagas på en annan skola och skillnaden i menyn är att de har tagit bort en del sallad.
– Och så gäller det att jag ser till att disken är helt torr så att ingen äter från en blöt tallrik.