– Jag är rädd för vilka signaler det kan skicka ut om man kan förlora rätten till sitt arbete, i fall man rapporterar vidare missförhållanden eller oegentligheter på sin arbetsplats, säger Peter Magnusson.
Det har snart gått två år efter att han medverkade i SVT:s program Debatt, och berättade om saker som sagts av personalen på IVA vid Södertälje sjukhus.

Det var efter hans uttalanden i teveprogrammet som hela den cirkus, som nu ska få en slutpunkt i AD, startade. Han fick skäll av sina chefer, vilket de senare bett om ursäkt för, kollegor vände sig mot honom och arbetsgivaren valde att omplacera honom till en annan avdelning, även om arbetsgivarsidan i dag väljer att inte använda det ordet.
– Det handlar inte om omplacering utan om en förflyttning inom anställningsavtalet, säger sjukhusets ombud i förhandlingarna, Göran Söderlöf, jurist på Sveriges Kommuner och Landsting och Pacta.

Kommunal och LO-TCO Rättsskydd kommer i AD-förhandlingarna yrka på att Peter Magnusson ska få behålla sin tjänst på IVA.
– Även om jag förlorar i domstolen tror jag inte att jag är den som förlorar allra mest på det här. Jag tror att de personer som gjort sig skyldiga till dålig vård och kränkande uttalanden är de som förlorar mest, säger Peter Magnusson.
Och även om han skulle vinna målet ser han det som svårt att faktiskt gå tillbaka till jobbet på IVA.
– Jag tror inte att det är så bra och det känns lite jobbigt att tänka sig att jag inte kommer att kunna fortsätta min lilla karriär som jag hade där.

I väntan på att fallet ska avgöras har han varit arbetsbefriad med lön. Många fall brukar avgöras innan de kommer upp i AD, med så kallad förlikning, att parterna kommer överens om att avsluta tvisten på egen hand. Det har inte skett den här gången.
– Det har gjorts försök till förlikning ett antal gånger men det har inte gått, säger Göran Söderlöf, som inte vill berätta om det är arbetsgivaren eller facket som tagit initiativ till förlikning.

Peter Magnusson har fått många pris och utmärkelser för vad han gjorde, senast det så kallade visselpipepriset från Transparency International. Och han är tacksam för att Kommunal har stöttat honom till 100 procent.
– Jag har haft ett mycket fint stöd av min fackförening. Jag kan inte ens föreställa mig hur det hade varit om jag inte hade haft det här stödet.
Är alla kollegor arga eller finns det de som står på din sida också?
– Ja oh ja. Jag har många kollegor som stöttar mig, säger Peter Magnusson.
Förhandlingarna pågår hela den här veckan. En dom är inte att vänta förrän om några veckor.