– Det här visar att man gör skillnad på folk och folk. Vi har minst lika mycket behov av träning, säger Fia Ström undersköterska på Kaptenens äldreboende i Kramfors.
Hon styrketränar fortfarande ett par gånger i veckan på ett gym i centrala Kramfors. Innan kunde hon och hennes arbetskamrater välja mellan ett friskvårdsbidrag på 1000 kronor om året eller dra av halva priset på ett träningskort för 2500 kr. Nu får de själva stå för kostnaden.

Enligt hennes förvaltningschef Inger Edvinsson valde man att ta bort friskvårdsbidraget när man märkte att få utnyttjade förmånen.
– Bidraget blev riktat till de som gillade att gå på gym. Vi ville hitta andra alternativ för att nå en bredare grupp, säger Inger Edvinsson Nu får enhetscheferna själva välja hur de vill använda pengarna i verksamheten. Gemensamma aktiviteter som utflyktsdagar och föreläsningar har ersatt personalens möjlighet att själva välja hur de vill använda sin friskvårdspeng.
Kvar finns friskvårdstimmen. På ett äldreboende som ska vara bemannat dygnet runt kan det vara svårt att gå ifrån arbetet.
– Det var flera år sen någon här utnyttjade friskvårdstimmen, säger Fia Ström.