Det var efter regeringens försämringar av a-kassan som många LO-förbund 2007 tecknade en inkomstförsäkring för sina medlemmar. Tanken var att försäkringen bara skulle gälla tillfälligt, i hopp om att en S-ledd regering vid ett maktskifte skulle förbättra a-kassan.
– Det har inte skett några förändringar som vi hade hoppats på, som en höjd ersättning och återställda deltidsregler och därför väljer vi att förlänga det här ett år till, säger Anders Bergström, tredje vice ordförande i Kommunal.

För Byggnads blev försäkringen för dyr efter finanskrisens efterföljande arbetslöshet och förbundet tvingades säga upp den i oktober i år.
Tanken med försäkringen är att täcka upp för förlorad inkomst upp till 80 procent av lönen under arbetslöshet. Men för att ha nytta av försäkringen måste du tjäna över a-kassans tak som ligger på 18700 kronor.