– I går satt jag här och ringde in extra personal. Flera uppsagda är tillbaka och jobbar, säger undersköterskan Ingela Sjöblom.
För ett halvår sedan blev hon uppsagd från sjukhuset i Örnsköldsvik. Fram till advent är hon vikarie på medicinavdelning två.
På sjukhuset har 135 kommunalare mist jobbet. Av dem har 18 fått tillfälliga jobb. Andra är timvikarier. Men inga sjuksköt­erskejobb har försvunnit.
– Vi tar in extra personal vid överbeläggningar, säger Ingela Sjöblom.

På den vita tavlan bakom henne sitter röda och blå pluttar som markerar vilka salar som är fyllda. Det finns plats för 17 patienter. Men oftast är det 22. När Arbetsmiljöverket kom för att inspektera överbeläggningarna var inspektören kritisk. Rutiner för riskbedömning saknades.
– Det är stressigare än i våras. Patienterna som kommer in är sjukare. Man märker på lyften att vi är för lite personal. Det blir mycket fellyft, säger Ingela Sjöblom.
Själv skadade hon ryggen i somras. Redan förra hösten mådde hon dåligt av tempot.
– Nu är det värre. Jag känner mig otillräcklig. Jag ursäktar mig hela tiden för att jag inte hinner med.
Sedan berättar Ingela om att tunga patienter som behöver gå på toa får vänta för att det inte finns två ur personalen som kan hjälpa dem samtidigt. Därför kissar patienterna på sig.
– Det är inte människovärdigt. Patienterna får ligga i blöta kläder för att vi inte hinner.
En arbetskamrat frågar om någon kan hämta syrgas till en patient. Ingela skyndar i väg. Sjuksköterskan Ulrika Thorsell hastar förbi med orden:
– Här är det fullt ös medvetslös…

Precis så sa undersköterskan Monica Lövström på sjukhuset i Sundsvall ett dygn tidigare när KA besökte akutcentrum där. Landstinget är detsamma och undersköterskor har sagts upp. I den gula pärmen på sköterske­expeditionen går det att räkna överbeläggningarna. En ­sjuksköt­erska säger att de är mer regel än undantag. Arbets­miljö­verket har kritiserat både överbeläggningar och stress. Nu finns hot om böter.
– Vi äter klart på fem minuter även om vi har tid att sitta längre, säger Monica Lövström.
Nu har undersköterskorna börjat skriva upp missade raster som övertid.
På avdelningen har bemanningen minskat från 35 till 27. Antalet patienter är detsamma
eller fler. De uppsagda går som vikarier.

Tillbaka i Ö-vik, ett dygn sen­are. Ingela har precis varit på röntgen och hämtat en äldre kvinna. I köket doftar det av gulasch.
En överläkare går förbi och konstaterar att de erfarna undersköterskorna behövs.
Inte heller här hinner personalen ta ut hela raster. En sjuksköterska kommer tillbaka till personalrummet för att äta upp sin soppa. En annan går igenom patienternas tillstånd. Flera har långt framskriden cancer och en av dem kanske inte ens överlever natten.

I köket plockar Lisbeth Anders­son undan efter kvällsfikat. Hon är en av de undersköterskor som har kvar sitt jobb. Ändå är hon orolig.
– Jag tror att vi också kommer att få sluta, att de bara vill ha sjuksköterskor, säger hon.
Klockan närmar sig nio. Nattpersonalen kommer. En av dem är undersköterskan Nanny Gavelius som efter 30 år är uppsagd och går in på timmar.
– Det känns bra att komma tillbaka. Men jag kan inte planera något. I går fick jag veta att jag skulle komma hit idag. Förr jobbade jag heltid, nu blir det tre pass i veckan.

Detta har hänt

- Landstinget i Västernorrland ska spara 361 miljoner kronor till och med 2011.
- För detta anlitades konsultbolaget Mantec för 54 miljoner kronor. Upphandlingen kritiserades av Konkurrensverket och resultatet har också fått hård kritik.
- Besparingarna i drabbade undersköterskorna hårdast. Nyligen avslöjades att en rapport som föreslog att landstingsstaben skulle bantas har försvunnit. Landstingsdirektören avgick.
- Sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson har kritiserats av Jacomina Beertema (M), ny ordförande för hälso- och sjuk­vårdsnämnden. Hon är kritisk mot hans ledarskap. Sig­björn Olofsson anser att det är förtal och har polisanmält.
- Kommunals sektionsordförande Jan-Olov Lampinen vid sjukhuset i Sundsvall har kritiserats för att sitta på dubbla stolar. I våras lämnade han sitt uppdrag som S-ledamot i landstingsfullmäktige.  
- Kritik från Kommunal fick landstingsrådet Ewa Söderberg (S) att avgå.

Så många fick gå

Antal undersköterskor som fått sluta i Västernorrland

Örnsköldsvik 135 (18)
Sollefteå 87 (16)
Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand 117 (17)

Den första siffran anger hur många undersköterskor som slutat på grund av uppsägning, pension eller enskilda överenskommelser, sedan beslutet om besparingar i juni 2008. (Hel- och deltidstjänster)

Siffran inom parentes visar hur många undersköterskor som hade fast jobb och nu har tillfälliga anställningar.

Cirka 30 sjuksköterskor i Sundsvall riskerar att mista jobbet. I övrigt jobbar alla sjuksköterskor kvar.

Så många har varslats om uppsägning
(Samtliga yrken)

Örnsköldsviks sjukhus
216 årsarbetare

Sollefteå sjukhus
87 årsarbetare

Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand
440 årsarbetare

Källa: Kommunal, Vårdförbundet, Landstinget Västernorrland