IBS är en sjukdom med många symtom. Jennely Ottossons problem är gaser och förstoppning, men framförallt får hon ont.
– Oftast går hela dagen bra, tills jag äter middag, säger Jennely.
Då får hon ofta kramper i magen och måste lägga sig på soffan. Det kommer och går under kvällen, nästa morgon är det över. Dåliga perioder har hon ont varje kväll, men hon har också veckor när hon inte känner av sjukdomen.

Jennely berättar över en kopp te hemma i köket. Hon har just kommit hem från jobbet på vårdcentralen, det är tidig eftermiddag och ännu ljust ute.
Så här dags brukar hon må bra, det är nu hon försöker få saker gjorda, som att gå till gymmet och träna. För träningen mår hon bättre av, det har hon märkt.
Annars är det tyvärr inte så mycket som hjälper. Det är några år sedan hon fick diagnosen IBS, och hon har hunnit prova en hel del. Hon har fått starka värktabletter, antidepressiv medicin, pulver mot förstoppning och gasdämpande medel. Bara det gasdämpande har hjälpt lite grann.

Hon har fört dagbok över vad hon äter, men inte kunnat koppla besvären till någon särskild sorts mat. Det enda som fungerat är att bara äta flytande kost. Välling, soppor och proteindrinkar. Men då blir hon istället så fruktansvärt hungrig.
Fet mat undviker hon. Hon försöker äta regelbundet och inte för fort, och ta små portioner. Om hon är bortbjuden kan det vara svårt att hålla detta.
– Då äter jag och hoppas på det bästa, skrattar Jennely.
Kanske måste hon då gå ifrån för att vila. Ett antal sena återbud till fester och middagar har det också blivit, när hon har haft för ont.
– Det är tråkigt, men jag är så van, säger Jennely.
Men hon ger inte upp att hitta på roliga saker, bara för att hon får ställa in ibland. I våras var hon och sambon i London, och i somras gav de sig ut på fjällvandring – som fick kortas av, men det var mest för att sambon blev sjuk.

Jennely har en blogg, där hon berättar om sitt liv. När hon skrev om sin IBS fick hon fler kommentarer än på något annat inlägg, både frågor och tips. Eftersom det inte finns någon medicin som botar IBS är det många som letar efter tips på nätet. Jennely ser också bloggen som ett bra sätt att få gnälla av sig lite.
– När jag umgås med mina kompisar pratar jag inte så gärna om det, säger hon.

ID: Jennely Ottosson

Ålder: 27 år.
Yrke: Undersköt­erska, jobbar på vårdcentral.
Bor: Umeå.
Familj: Sambo med Erik.
Blogg: blogg.vk.se/nenny

Detta är IBS

IBS står för "irritable bowle syndrome". Kallas också "kolon irritabile" eller "känslig tarm".
Symtomen är bland annat:

· magont, som går över när man tömmer tarmen
· diarré eller förstoppning
· gaser

Man ska ha haft symtomen under lång tid. Innan man får diagnosen ska läkaren göra en utredning för att utesluta andra sjukdomar.
Orsaken till IBS är inte klarlagd, det kan vara en störning i nerverna eller i tarmens immunförsvar, eller stress.
Det finns inget botemedel, man behandlar symtomen.
Om gaserna är värst provas gasdämpande medel, om smärtan är värst kan man få smärtstillande medel.
Många blir hjälpta av att lägga om kosten, men det är individuellt vad som hjälper. En del behöver till exempel mer fibrer, andra mindre. Man får prova sig fram.
IBS är kroniskt, men blir ofta bättre med tiden.