Tack för de intressanta temaartiklarna om sömn i KA nr 17.
Jag arbetar natt inom vården, men tjänstgör bara ett visst antal helgnätter i månaden eftersom jag arbetar fackligt.

Stress- och sömnforskare skriver att en vilotid på 11 timmar är ett minimum. Om jag ska på någon facklig utbildning/konferens under dagen kan det se ut så här:
Konferensen börjar 8.30, jag måste vara ur min säng runt kl 6.30 för att hinna. Konferensen slutar 16.00, jag är hemma 17.00. Jag är ledig till 21.15 när mitt nattpass på 10 timmar börjar. Jag slutar 07.15. Det blir ett arbetspass på först 8 timmar och sedan 10 timmar och jag ska vara vaken och alert i över ett dygn.

Vart tog mina 11 timmars vila vägen? Så ser verkligheten ut. Vi kanske väljer att avstå från den fackliga konferensen – hälsan är viktig-are. Kanske något Kommunal borde ta i beaktande inför nästa avtalsrörelse.

Ingrid Bergh