20 000 brandmän och poliser kommer att delta i idrottstävlingarna som avgörs i september nästa år. Den här gången i New York, för att hedra tioårsminnet av de brandmän som kämpade vid attentaten kring World Trade Center.

Och några av brandmännen kommer alltså från småländska Nybro.
– För att komma dit tänkte vi att vi ger ut en kalender. Dels för oss själva, men dels för att ge pengar till lekterapin på Kalmar lasarett, en avdelning för barn som är förlagda mycket på sjukhus. Så 20 procent av pengarna vi får in går till barnen, berättar brandmannen Magnus Skoglund.
Han säger att hela projektet är gjort med ”glimten i ögat, med mycket ironi och mycket olja”.

Förutom brandmän, brandmästare och brandingenjörer deltar också ett par kvinnliga ambulanssjuksköterskor på bilderna.
Hur var det att posera?
– Det var fruktansvärt och roligt. Det är ju ironi i allt vi gör, annars hade inte jag klarat av det. Men vi har haft jätteroligt, alla har skrattat och vi har pushat varandra.

Just nu pågår träningen för fullt och brandmännen från Nybro har bland annat varit i Malmö för att träna i trappor. Magnus själv ska delta i tävlingsgrenen ”Full gear stair race” (ungefär: ”trapprace med full utrustning”).
Almanackorna kostar hundra kronor och går bland annat att beställa via Facebook eller mejl nybrogoesny@gmail.com.