Brottsligheten har skett på två sätt: Antingen har personer uppgivit handikapp som de i själva verket inte har. Ett sådant fall avgjordes i somras i Halmstads tingsrätt när en 34-årig man låtsades vara halvsides förlamad. Mannen dömdes till tre års fängelse.
Det andra sättet sker så att assistansföretaget uppger att man har givit mer personlig assistans än man i själva verket har.
– Det tycker jag på ett sätt är än värre, säger Stig Orustfjord. Man lurar funktionshindrade människor. Man är där kanske bara 75 procent och stoppar de andra 25 procenten i fickan. Då är det inte bara en stöld från samhället utan också en enskild funktionshindrad som lider nöd.

Hur har det kunnat bli så här?
– Vi har sett det här under ganska lång tid. Men när vi har fört fram det här har partierna varit överens om att kassan inte ska lägga sig i de här bolagen och ha insyn och göra kontroller, för det hotar det fria valet för de enskilda. Från årsskiftet har Socialstyrelsen i uppdrag att ge tillstånd för de som ska få bedriva assistans. Rimligen kanske man inte ska vara straffad, ha mycket skulder eller ha varit dömd för ekonomisk brottslighet. Och att man kan visa upp en plan att man har personal med kompetens.
Ett av företagen som har varit inblandade, Solia Assistans, har 39 anställda och har polisanmälts för att ha minderåriga assistenter.
Borde man inte ha bättre koll på företagen?
– Frågan är bara vad man ska kontrollera. Är det så att alla inblandade ger kassan falskt underlag och vid hembesök spelar teater för oss så är frågan vad man ska upptäcka, säger Stig Orustfjord.

Försäkringsassan tror att fusket ligger på 1-2 miljarder kronor. Polisen i Halmstad uppger en siffra på hela 10 miljarder.
Kriminalkommissarie Karl-Arne Ockell har utrett ärendena.
– Det är givetvis ett dåligt system och en dålig kontrollverksamhet, säger han.
– Man kan säga att det är ett dåligt kontrollsystem, säger Stig Orustfjord på Försäkringskassan. Men det är också medvetet att det inte ska vara ett kontrollsystem, utan att det ska vara medborgaren som kontrollerar vem man får assistansen ifrån. Det är just här den ömma punkten finns.
Har läkarna inte tagit tillräckligt ansvar?
– Jag har lite svårt att bedöma det. Jag har läst om ett ärende där en man fick såna spasmer att han nästan rev ner en sal på sjukhuset när man skulle göra en undersökning. Om läkaren också blev grundlurad eller slarvade det är inte jag man att bedöma.

Orustfjord säger att det är en systematisk brottslighet, eftersom brotten begås på samma sätt och kräver en hygglig planläggning.
– Det finns personer som lär ut hur man ska begå de här brotten. Huruvida de personerna också får vinst, det vet inte jag.

Försäkringsassan tror att fusket ligger på 1-2 miljarder kronor. Polisen i Halmstad uppger en siffra på hela 10 miljarder.
I båda Hallandsfallen förekommer en imam, som också har blivit dömd till 1 år och 9 månader för grovt bidragsbrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.