De fem ungdomarna besökte fackliga utvecklingsprojekt som Kommunal är med i genom IUL, den fackliga internationalen för bland annat lantarbetare. Besöket hos arbetarna på sockerrörsplantagen visade konkret vad facket kan betyda i ett land med fattigdom och svagt rättssystem.

Erika Hinders berättar om en kvinna som sa ”nu vet jag att det inte är OK med sexuella trakasserier, och jag vet hur jag ska få stopp på det!”
Sexuella övergrepp och våldtäkter från arbetsledare och andra är så vanliga att många kvinnor uppfattar det som något man måste finna sig i. Men när de fått facklig utbildning händer något, de vågar protestera och anmäla.
Den kvinnliga personalen på Kenyas nationella sjukhus i Nairobi var också utsatt. När de gick hem i mörkret blev de överfallna och våldtagna.
– Här lyckades facket få igenom att arbetstiderna lades om så att de slipper gå hem när det är mörkt, berättar Erika.

Under sin drygt veckolånga resa hann de fem träffa fackliga ledare, besöka sjukhus, brandstation och sockerrörsplantage.
– Det som berörde oss mest var besöket på sjukhuset i Nairobi för förtidigt födda och övergivna nyfödda, säger Nicklas Gustafsson, boendestödjare i Västerås. Vi såg hur de låg där i för stora blöjor, vi såg kackerlackor och hur syrgasmasken på ett barn glidit åt sidan för att hon hade kräkts. De här barnen hade ändå haft tur som hamnat här och fått en chans att överleva.

Gruppen från Sverige fick också en bild av fackföreningsrörelsens villkor i Kenya, att det finns kollektivavtal på många områden, men inte alla.
– Det gick inte att föreställa sig hur resan skulle bli, den överträffade våra förväntningar. Vi har blivit väldigt motiverade, inser hur viktigt det fackliga arbetet är, säger Caroline Fredriksson, undersköterska i Alingsås.
– Och drömmen vore att få arbeta med internationella projekt, säger Erika Hinders.

Bakgrund

Kommunal är med i IUL, den fackliga internationalen för bland annat lantarbetare, och IUL har fackliga samarbets- och utvecklingsprojekt i världen, bland annat Kenya.
I samband med Kommunals 100-årsjubiluem i år skickas 23 fackligt aktiva ungdomar från Kommunals avdelningar till fyra olika projekt på tre kontinenter. Väl hemma kommer de att på olika sätt förmedla vad de sätt och upplevt.

Läs merwww.kommunal.se