En granskning som tidningen Dagens Samhälle har gjort visar bland annat att dubbelt så många maktskiften går från blått till rött/rödgrönt än åt andra hållet. Och att dubbelt så många kommuner som förra mandatperioden kommer att styras av rödgröna koalitioner.

Orsaken är framför allt att Miljöpartiet gått fram så mycket, och att partiet i huvudsak väljer att samregera med Socialdemokraterna och Vänstern.
Förra mandatperioden styrde MP tillsammans med S/V i 24 kommuner. Nu styr man tillsammans i 46 kommuner. Antal kommuner där Miljöpartiet styr tillsammans med de borgerliga är bara 28.

Dagens Samhälle noterar dock att Miljöpartiet inte i en enda kommun ”belönas” med posten som kommunstyrelsens ordförande. När partiet samregerar med Socialdemokraterna är det alltid en socialdemokrat som får posten.