Det är första gången som regeringens nya minister pekar ut vad han vill förändra i den nya socialförsäkringen. I en debattartikel i Dagens Nyheter säger han att han vill lyssna på dem som vill förbättra reformen, men inte på dem som vill återgå till det gamla systemet.

Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister (M).
Ulf Kristersson (M), socialförsäkrings- minister.

På tre områden vill han se en översyn:
– Alltför många av de sjukskrivna som förs över till Arbetsförmedlingen är så sjuka att de återvänder till Arbetsförmedlingen. Övergången har inneburit oro och var och måste få ”ett stöd som ökar chansen till ett framtida arbete”.
– Gränsen för vem som ska ha rätt till förtidspension måste bli tydligare.  Ministern vill särskilt se över de unga som förtidspensioneras.

Den tredje punkten

är en passning till Försäkringskassan. Ministern påpekar att socialförsäkringar måste vara begripliga för att medborgarna inte förlora förtroendet för myndigheterna.
– Då måste den myndighet som fattar besluten ha goda skäl för sina ställningstaganden och handläggarna ska visa empati och göra allt de kan för att hjälpa den enskilde.
Samtidigt anser ministern att sjukförsäkringsreformen kommer att gå till historien som en av de stora svenska socialpolitikiska reformerna. Tidsgränserna och rehabiliteringskedjan har varit bra och de regionala skillnaderna och sambandet mellan sjukskrivning och arbetslöshet i vissa kommuner har försvunnit, påpekar han.

Socialdemokraternas talesperson i frågan, socialförsäkringsutskottet vice ordförande Tomas Eneroth välkomnar utspelet och tolkar det som att regeringen nu inser vilka fel som begåtts.