1) Arbetsförmedlingen ska hjälpa arbetslösa, inte göda privata företag. I dag går hundratals miljoner skattekronor till små och nystartade privata firmor som ”coachar” arbetslösa, utan att de kommer i jobb eller utbildning. Endast 3 procent hade jobb efter 90 dagar! 72 procent var kvar i ”jobbgarantin”, som visat sig mest bestå av förvaring, utan aktivitet. Om skattepengarna går till privata aktörer måste medborgarna garanteras insyn, så är det inte idag.

2) Ge arbetslösa hjälp på riktigt!
En rapport från Arbetarrörelsens tankesmedja visar att i oktober hade en halv miljon arbetslösa 32 236 lediga platser att söka. Antalet annonserade lediga jobb var 16 959. Samtidigt har alla arbetsmarknadsåtgärder som klart kan visa på goda effekter för de arbetslösa lagts ner.

3) Eget skryt ska kunna bevisas.
Regeringen får kritik av statens Riksrevision för att påstå en massa positiva saker om arbetsmarknadspolitiken som inte kan styrkas. Rapporten, som inte kom fram i valrörelsen, visar i klartext att riksdag och medborgare inte har en aning om i fall miljardsatsningarna gjort någon nytta. Och detta samtidigt som dina regeringskamrater betonar hur vetenskaplig den förda politiken är.  

4) Otrygga jobb är inte bättre för Sverige.
Under parollen ”Trygga den svenska modellen” har ditt parti försvagat anställningslagarna och stegvis försämrat LAS med längre provanställningar och obegränsade möjligheter till att anställa på tillfälliga jobb. EU kritiserar, och ger TCO rätt i sin anmälan av missbruket, men detta struntar regeringen i, vilket borde uppröra dej med rötterna i just TCO.

5) Hjälp a-kassorna i stället för att stjälpa dem!
Trots konstiga regler och hårda försämringar lyckas fackets a-kassor sköta sitt jobb häpnadsväckande bra. Låt dem fortsätta med det! En ny statlig, ”tvångskassa” skulle knappast göra jobbet bättre eller enklare.

6) Arbetsmiljön är inget särintresse. Hittills har dina regeringskompisar dragit ner på skyddsverksamheten. Men jobb som skadar människor kostar miljarder och skapar stora lidanden. Se till att kostnaderna för samhället blir synliga – och agera därefter.

PS: Med ditt förflutna vet du hur viktigt det är med ordning och reda och ömsesidig respekt i relationerna mellan arbetsmarknadens parter.  Bluffpoker bygger inte tillit. DS.