– För att det här med matallergi är så komplicerat och svårt. Dessutom är det väldigt individuellt, det är mycket som spelar in när man ska laga mat till ett barn med allergi. Det kommer nya produkter och ny forskning så det är viktigt att uppdatera sig hela tiden.

Är det skolkökspersonalens ansvar att eleverna får bra mat?
– Ja, det är det eftersom skollagen säger att barnen ska få bra mat. Maten är medicin för de barn som har allergier. Det är personalens ansvar att tillgodose behoven.

Vad finns det för brister i skolköken?
– Flera barn har fått åka in akut på senare tid. Ett vanligt problem är att man blandar ihop laktosintolerans med mjölkallergi. Har man mjölkallergi tål man inte mjölk i någon form. Jag tror att sådana incidenter beror på bristande kunskap. Följer man däremot instruktionen man har fått så kan man inte lastas för det som händer.

Det är ett stort ansvar som läggs på personalen.
– Ja, det är det. Men har man bra rutiner så tror inte jag att det kan gå fel. Föräldrar måste ge tydlig information och om personalen är osäker kan man ringa föräldern.

Beror problemen på okunskap snarare än brist på resurser, tror du?
– Det skulle kunna vara en resursfråga också. Jag har haft mycket kontakt med personalen i Karlstad där jag bor. På senare år har man fått mindre tid och fler barn med allergier. Det kan alltid bli fel i en stressad situation.

Vad ingår i ert nya utbildningspaket?
– Tips och allt du behöver tänka på när du lagar mat till barn med matallergi. Det finns mycket bra produkter i dag som ersätter ägg och mjölk. Jag vet att det kan fungera, min son har svår allergi och det gick bra hans 12 år i skolan. Tyvärr satsar kommunerna sällan på vidareutbildning för den här yrkesgruppen, det hänger på eldsjälar.

Hur gör man om man vill gå er utbildning?

– Vi har skickat information till kommunerna. Vi från förbundet kommer gärna ut och pratar, men då måste kostcheferna bli intresserade. Det kan nog komma önskemål från personalen också, man behöver inte vänta på att en chef ska komma med förslag.

Skriften ”Säker mat i förskola och skola” går att beställa från Astma- och allergiförbundet.