Sandblästringsarbetare i Bangladesh. Sandblästringsarbetare i Bangladesh.
Foto: Fair Trade Center

Klädföretag på den svenska marknaden har dålig kunskap om riskerna med sandblästrade jeans. Att få fram slitna jeans med så kallad sandblästring, då sand sprutas under högt tryck mot en yta, är en farlig metod som beräknas ha lett till ett 50-tal dödsfall i Turkiet.

En studie som Fair Trade Center gjort, visar att tre av de sjutton företag i Sverige som granskats fortsätter att använda metoden. Sex företag fattade beslut om att upphöra med sandblästring under den period Fair Trade Center arbetade med rapporten och ställde frågor om ämnet. Två företag meddelade precis innan rapporten skulle publiceras att de tänker sluta med metoden.

Genom att utsättas för kvartshaltigt damm kan arbetare som sandblästrar denimtyg utveckla den dödliga lungsjukdomen silikos. I Turkiet, där det fram till förra året varit tillåtet att använda kvartshaltig sand i produktionen, har hittills cirka 50 personer avlidit som följd av arbetet. Trots larmrapporter fortsätter metoden att användas i länder där det finns brister i hälsa och säkerhet, som till exempel Bangladesh och Kina.
Fair Trade Centers studie visar att många klädföretag på den svenska marknaden har dålig kontroll över hur och var sandblästring av deras jeans sker.

Bakgrund

Modet med slitna jeans kom under 1980-talet, men blev först runt millenniumskiftet riktigt populärt i västvärlden, och då började metoden med sandblästring (sand sprutas med högt tryck mot en yta).
Sandblästring har länge använts bland annat i gruv- och byggindustrin, men på grund av risken för silikos är det i Europa sen länge förbjudet att använda kvartshaltig sand. Därför har europeiska textilföretag lagt produktionen i länder med svagare arbetsmiljölagar, som Turkiet, Syrien, Bangladesh, Mexiko, Indien och Indonesien och senare också till regioner helt utan lagar om detta som Sydostasien och Nordafrika.

Tre företag (Whyred, Gina Tricot och Tiger of Sweden) kan inte svara på vilken sand som används vid sandblästring av deras produkter.
H&M och Inditex-koncernen (där Zara och Massimo Dutti ingår) har bekräftat att kvartshaltig sand har förekommit vid fabriker som de använder. Dessa företag och fyra andra (Fabric Skandinavien, Gina Tricot, Åhléns och Tiger of Sweden) har under arbetet med studien först uppgett att de använder sandblästring för att senare ge besked om att de fasar ut metoden ur sin produktion.
Vid lanseringen av rapporten uppger Whyred och Varnergruppen att de slutar med sandblästring. Däremot anser sig Nudie Jeans ha kontroll över metoden och fortsätter som förut.

Källa: Fair Trade Centers studie ”Sjukt snyggt – en rapport om sandblästrad denim”