Idag, torsdag kom en god nyhet i fallet Sakineh. Den avrättning som påstods vara på väg att verkställas i går, onsdag blev aldrig av. I stället har Sakineh nu fått en tredje advokat. (De båda andra har fängslats). Den organisation som slog larm tror att de massiva protesterna har förhindrat den planerade hängningen. 

Det handlar om en 43-årig tvåbarnsmamma, som väckt världens engagemang och satt blixtbelysning på vad stränga religiösa lagar där kvinnor underordnas kan leda till. Sakineh Mohammadi Ashanti dömdes till döden via stening av en domstol i Iran år 2006. Iran styrs av religiösa lagar som ger kvinnorna en underordnad roll i familj och relationer.

Det påstådda brottet (som hon dessutom nekar till) var otrohet. Protesterna har endast lett till att hon nu anklagas för delaktighet i mord. Denna rättegång har dock aldrig ägt rum, enligt hennes advokater. Hennes advokat har nyligen fängslats, liksom hennes son och två tyska journalister som arbetar med fallet.
Enligt den internationella kommittén mot stening (ICAS) har de iranska myndigheterna gett klartecken om avrättning till Tabriz-fängelset där Sakineh sitter. Det kan ske redan i morgon. ICAS uppmanar  i ett öppet brev världens regeringar att sätta press på Iran för att stoppa avrättningen.
Men protesterna har redan varit massiva. Namn har samlats in över hela världen, även här i Sverige, via Aftonbladet.

Om Iran har något anseende att värna om i västvärlden är tveksamt. Iran har dessutom många vänner, även indirekt i den vänster som okritiskt bejakar allt som är emot Israel. Och där spelar Iran som bekant en aktiv roll som ger landet hjältestatus i många kretsar.
En liten, ensam kvinna i ett fängelse får kanske snaran om halsen i morgon. Sen är det business as usual.
Om inte ett mirakel inträffar förstås.

PS: I dagens (101103) Aftonblad uppger Irans ambassad i Stockholm att Sakinehs fall inte är avgjort ännu. Svenska UD kontaktade Irans ambassad och meddelade att avrättningar är oacceptabla. Carl Bildt (M), ville sätta sig in i frågan mer innan han kommenterade. Flera nya protester är på gång världen över. DS