Sömnbesvär och trötthet blir allt vanligare bland Kommunals medlemmar. Fler lider också av värk, ångest och oro.
Det finns ett samband, anser Elisabeth Thorén, läkare vid Smärtrehab Kronoberg, som träffar många patienter med belastningsskador.
– Många uppfattar att det är smärtan som stör sömnen men oftast är det en kombination av smärta, stress och oroande tankar. Ibland är det oron för att inte kunna somna som håller oss vakna.
Stress innebär att kroppen blir uppvarvad, det gör det svårare att somna och gör sömnen ytligare. Alla har korta uppvaknanden under natten, oftast minns man dem inte eftersom man somnar om snabbt. Smärta gör att det tar längre tid att somna om. Då hinner oroande tankar dyka upp och det blir ännu svårare att somna.

Under djupsömnen minskar energiförbrukningen i kroppen, reparation och återuppbyggnad sker. Om sömnen blir ytlig blir återhämtningen sämre. Kroppen blir stressad.
För lite sömn gör att man blir mer stresskänslig. Stress ger ökad muskelspänning som bidrar till ökad smärta. Hög stressnivå ökar smärtkänsligheten. Det blir en ond cirkel.
– Sömnbrist underhåller långvarig smärta. Förbättrar man sömnen kan man minska smärtan och öka möjligheten att hantera den, säger Elisabeth Thorén.

Kommunalarna lider mer av smärta och sömnproblem än andra på arbetsmarknaden. Mer än hälften av medlemmarna, 53 procent, känner smärta i skuldror eller axlar visar Kommunals rapport Insikter och fakta om ojämlik hälsa.
Kommunalarna upplever att jobbet är mer psykiskt ansträngande än andra grupper på arbetsmarknaden.
– Sömnbesvär är ett tecken på att något inte är rätt, säger Yeshiwork Wondmeneh, utredare på Kommunal.
Hon anser att det handlar om långvarig stress.
– Krav och förutsättningar hänger inte ihop. Kommunals medlemmar har liten kontroll över hela livssituationen.
Som exempel lyfter hon fram dålig arbetsmiljö, ofrivillig deltid, tidsbegränsade anställningar och låga löner. Och pekar på att ett ojämlikt samhälle med ekonomiska klyftor skapar ohälsa.

Hon tror också att Kommunals kvinnor tar en stor del av arbetsbördan hemma och därför får mindre fritid. Det ökar känslan av otillräcklighet och försämrar hälsan.

Tips om du har ont och svårt att sova

1 Pröva vanliga sömnråd.
2 Be sjukgymnast eller arbetsterapeut om råd när det gäller madrass, kudde och sovställning.
3 Förebygg smärta. Stress ökar under dagen, ta pauser.
4 Pröva mindfulness, yoga eller qigong.
5 Undvik att sova på dagen.
6 Om besvären fortsätter, sök hjälp hos vårdcentralen eller företagshälsovården, om det finns en sådan.
7 Ibland kan en smärtstillande tablett till natten förbättra sömnen och minska smärtan påföljande dag.
8 Lästips: Sömn, Sov bättre med kognitiv beteendeterapi, Marie Söderström och Sov gott! råd och tekniker från KBT, Susanna Jernelöv.