De äldre på Fältgatans äldreboende i Visby får varm lagad mat från sjukhusets kök två gånger om dagen. På Pjäsgatan intill kommer snart de äldre på Attendo cares boende att få kyld mat som levereras från fastlandet. Attendos andra äldreboende Sudergården på södra Gotland får mat från kommunens kök i Hemse, men bara fram till slutet av oktober. Kommunen hänvisar till att Kommunallagen och Konkurrenslagen förbjuder kommunen att sälja mat till privata äldreboenden.  
– Det är tråkigt och orättvist för de äldre. Vi är bra på att laga god mat för äldre som kan behöva finfördelad mat och olika dieter, säger Jane Wright, kokerska i köket på sjukhuset.

Hon får medhåll av Attendo cares presschef Jonas Morian:
– Vi hade gärna fortsatt köpa maten från kommunen, maten är av hög kvalitet och uppskattad. Vi har försökt med andra lokala leverantörer, men de har inte kunnat svara upp mot våra krav. I det läget har vi valt det alternativ vi har på en del andra håll, mat från Dafgårds som levereras kyld.

Kommunen har antagit en måltidspolicy och gett måltidsverksamheten ett uppdrag som går ut på att man helst ser lokala tillägningskök istället för kyld mat, metoder som cook and chill. Det stämmer också väl med ambitionerna ”Levande Gotland” som ska utveckla lokal produktion och skapa jobb på Gotland.
Samtidigt har den borgerliga majoriteten i kommunen strävat efter att privatisera mer, och ligger på tredje ”bästa plats” bland länen, enligt Svenskt Näringsliv.
– Så här har det varit länge, den ena handen vet inte vad den andra gör. Man agerar så att man motverkar den utveckling man vill ha, säger Jan Rehn, ombudsman på Kommunal Gotland. Det gäller också chansen till heltidsjobb, tillägger han.
– Samtidigt som kommunens politiker talar om rätt till heltid för de anställda, lägger man ut allt mer i privat drift där deltiden ökar.

Kommunens jurist, Patrik Pettersson, säger att han när han fått frågan förklarat att huvudregeln är att kommuner inte ska ägna sig åt affärsverksamhet.
– Möjligtvis på marginalen, tillfälligt. Men kommunen kan inte varaktigt dimensionera sin verksamhet för att sälja tjänster externt, säger han.
Men om det inte finns några alternativ på Gotland?
Patrik Pettersson menar att det finns andra bättre sätt om kommunen vill behålla matproduktion i egen regi. Kommunen kan välja att handla upp till exempel äldreomsorg med det förbehållet att kommunen också i fortsättningen ska stå för maten.
– Men det har man inte gjort hittills, säger han.

Vid valet blev det röd-grön seger på Gotland, och den nya majoriteten har förklarat att det blir stopp för att konkurrensutsätta och privatisera på det sätt som den borgerliga majoriteten gjort.
Åke Svensson(S) som blir ny ordförande i kommunstyrelsen förklarar att det som hänt när det gäller de äldres mat är olyckligt och något som måste lösas:
– Vår policy ska gälla alla boenden, även de privata. Men det har inte funnits med i upphandlingsunderlaget och blir svårt att ändra på i efterhand. Men i framtiden måste vi bevaka det här.

Bakgrund
Kommunen hänvisar bland annat till att Konkurrenslagen skärpts vid senaste årsskiftet.
I 3 kap. 27 § står att förfarandet i en kommuns säljverksamhet kan förbjudas om det snedvrider förutsättningarna för en effektiv konkurrens, eller hämmar förekomsten eller utvecklingen av en sådan. Men förbud får inte meddelas för förfaranden som är försvarbara från allmän synpunkt.
I information på Konkurrensverkets hemsida finns ytterligare vägledning där det bland annat står:
”Reglerna gäller alltså normalt inte om en offentlig aktör driver en säljverksamhet som det inte finns något marknadsunderlag för ett privat företag att bedriva.”