Misstänks driva sexbar — fick sparken
Brandmannen Ola Eriksson sparkades för att han påstås äga en bar i Thailand där det köps sex. Kommunal ger honom sitt stöd och kräver att Ola ska få jobbet tillbaka.
Kommunal har med stöd av LO-TCO Rättsskydd stämt Storstockholms brandförsvar inför arbetsdomstolen.
Ola förnekar att han äger baren eller att det förekommer köp av sex där.
– Baren har värdinnor som kan ta ledigt mot löneavdrag om de vill följa med en kund. Men detta är något som jag inte vill kommentera egentligen. Det är min thailändska fru som äger baren. Jag har inget ansvar för vad som händer där, säger han.
Ola berättar att de köpte baren tillsammans 2005. Den fick namnet ”Fire Bar” och finns i ett område 14 mil söder om Bangkok där det ligger tusentals barer.
– Året senare hoppade jag av som delägare. Jag kan inte ifrån Sverige sköta en bar tusen mil bort, säger han.
Ola tillägger att han är i Thailand maximalt 2 månader per år, under sin semester, för att träffa sin fru.
– Självklart besöker jag baren då också. Men då som gäst, betonar han.
Ola förstår inte hur Storstockholms brandförsvar kan avskeda honom, tre år innan han ska fylla 58 år och då enligt avtalet kan gå i pension.
– Det känns obehagligt att bli anklagad för sådant som inte stämmer. Och var går gränsen för vad som är tillåtet för en anställd i brandförsvaret att göra på sin fritid. Är det rimligt att jag ska straffas för vad min fru gör, frågar han.
Chefen för Storstockholms brandförsvar, som har besökt baren, har inte gått att nå för en kommentar. Men Stefan Anegård, kommunikationschef, säger att Ola Eriksson har haft en bisyssla som strider emot den värdegrund Storstockholms brandförsvar har.
– Det är viktigt att vi tydligt visar att vår verksamhet vilar på en humanistisk värdegrund. Därför kan vi inte acceptera att någon anställd har en bar där det förekommer prostitution, fortsätter han.
Stefan Anegård hänvisar till att baren till nyligen haft en hemsida på nätet där det funnits uppgifter om att Ola Eriksson hela tiden har varit kvar som ägare.
– Arbetsdomstolen får avgöra om detta är sant eller om det stämmer att ägaruppgiften på hemsidan varit felaktig, säger han.
Stefan Anegård hänvisar också till kommentarer i dagboken på hemsidan där det enligt brandförsvaret framgår att det förekommer köp av sex i baren. Detta har enligt honom bekräftats av svenska brandmän som har varit där.
Han vill inte kommentera var gränserna går för att anställa inte ska bryta emot brandförsvarets värdegrund på fritiden. Eller vilket ansvar anställda har för att inte nära anhöriga gör det.
– Vi tar ställning i varje enskilt fall var gränserna går, säger han.