Olika individer klarar olika arbetstider olika bra. Många som jobbar natt är själva nöjda, sannolikt beror det på att de valt natt och är kvällsmänniskor. Men med åldern förändras man.
– De flesta 45- till 50-åringar tycker att det är tungt att växla arbetstid, säger Göran Kecklund, docent vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, som studerat sömn och arbetstider.
Med åldern blir man mer kvällstrött. Det blir svårare att sluta klockan tio på kvällen om man ska börja klockan sju nästa morgon.
– Det blir bara nio timmars vila, kanske får man inte mer än fem timmars sömn. Om man ska klara att jobba till 65 behöver man slippa det, säger Göran Kecklund.
Börjar man tidigare än klockan sju på morgonen ökar risken för sömnbesvär. Växlar man mellan dag och kväll behövs flera lediga dagar för återhämtning. Får man inte det ökar risken för stress och utbrändhet.

Tre fjärdedelar av skiftarbetarna har sömnbesvär i perioder. De är tröttare och drabbas mer av olyckor. Långa pass och nattarbete har bidragit till vårdskador.
Kvällsmänniskor har lättare att arbeta blandad dag och natt. Skälet är att de har en senare dygnsrytm och därför har lättare att hålla sig vakna i början av natten.
Göran Kecklund anser att det är viktigt att kunna påverka sina arbetstider, det kan minska risken att bli sjukskriven. Arbetsmiljön anser han är avgörande för hur man klarar att arbeta oregelbundet, likaså konditionen.
– Kombinerar man skift, mycket stress med en fysiskt dålig arbetsmiljö och dålig fysisk kondition är det frågan om man klarar skiftarbete till 65 års ålder.

Bra schema för bättre sömn

- Ha högst 4 arbetsdagar i följd vid oregelbundna tider.
- Ha inte längre pass än 10 timmar.
- Försök att få 11 timmars ledighet mellan passen.
- Undvik tidig morgon efter sen kväll.
- Börja tidigast kl 07.
- Planera in lediga dagar ofta.
- Efter två nätter behövs 3-4 lediga dagar.
- Lägg få nattskift i rad.
- Samla inte ihop alla lediga dagar till en långledighet.
- Var ledig hälften av helgerna.
- Schemalägg raster. En rast på 30 minuter under ett pass på 8-10 timmar minskar risken för långvarig stress.

Källa: Göran Kecklund, Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.