Billig ananas odlas med farliga gifter
Den internationella konsumentorganisationen slår larm -- stora bolag som Del Monte och Dole sprider bekämpningsmedel som skadar människor och förgiftar vatten och mark i Costa Rica.
Priserna på ananas sjunker i butikerna i Sverige och hela Europa. Det har lett till att lönerna har sänkts på ananasplantagen i Costa Rica. Arbetare sägs upp och får söka om sina jobb, och de som är med i facket blir inte återanställda. 16 olika bekämpningsmedel används i odlingarna, flera är cancerframkallande och kan ge fosterskador. Ett är det ökända Paraquat som varit förbjudet i över 30 år i Sverige, och nu också i Europa.
I en film som kan ses på You tube, visas hur människor som bor bredvid plantagen har blivit skadade av besprutningarna, gifterna spiller ut i floder där fiskarna dör. Representanter för det stora multinationella Del Monte låter hälsa att de följer landets miljölagar och inte trakasserar facket. Men bilderna säger något annat.
Det finns ananasodlingar som är rättvisemärkta (Fair trade). Men i takt med att de stora livsmedelskedjorna väljer den billigare giftbesprutade ananasen tvingas många alternativ-odlare sälja sin mark som går tillbaka till de stora bolagen.
– Konsumenterna vill ha låga priser, men inte till priset av liv och hälsa för dem som arbetar på plantagerna. ICA och andra kedjor borde ha mycket bättre kontroll på hur ananasen produceras. Vi förväntar oss att de agerar kraftfullt mot Del Monte och andra producenter, säger Jan Bertoft, som är generalsekreterare i Sveriges Konsumenter.
Lars Åström, chef för frukt och grönt på ICA Sverige AB, berättar att de flesta ICA-affärer använder sig av ICA:s egen upphandling av frukt, och att både banan- och ananasodlingarna ska vara certifierade enligt Rainforest Alliance – en märkning som dock ifrågasatts en del, bland annat av Rättvisemärkt. Dessutom kräver ICA att odlingarna ska vara certifierade enligt SA 8000, som ska garantera sociala hänsyn mm. Men säljer ICA Rättvisemärkt ananas?
– När vi får tag i sådan, säger Lars Åström.
Bakgrund
Rapporten ”Verkligheten bakom ananasen på butikshyllorna” och filmen ”Lyxig frukt – till vilket pris?” har tagits fram av den internationella konsumentorganisationen Consumer International. Organisationen har 220 medlemsorganisationer i 115 länder, en av dem är Sveriges Konsumenter.
I rapporten avslöjas miljö- och arbetsskador av farliga kemikalier, repressalier för fackliga aktiviteter, 80 timmars arbetsvecka och bara hälften av en levnadslön. Arbetare som skördar ananas i Costa Rica får i snitt fyra procent av det vi betalar i butik. Företag som pekas ut är bland andra Del Monte och Dole.
Se filmen på www.consumersinternational.org under ”News & Events”.