– Nej, men det är viktigt att inte enbart lämna dörren öppen för kommersiella aktörer. Idéburna nonprofitaktörer är ett alternativ, Svenska Kyrkan en av de största. Frågan kommer upp på kyrkomötet sista veckan i oktober.

Är det här ett sätt att dra in pengar när allt fler lämnar kyrkan?
– Om skälet är att tjäna pengar ska man inte ge sig in i det här. Förutsättningen är att ska ekonomin gå ihop och det blir ett visst ekonomiskt överskott. Det ska investeras i verksamheten. Finns det ändå ett överskott är det inte konstigt om det används för att bygga upp andra resurser i församlingen.

Hur ska Svenska Kyrkan matcha vinstkrav med etiskt bra vård?
– Man kan inte ha en ekonomi som gör att man inte står för kvalitet. Min erfarenhet är att detta inte är verksamheter som ger stora överskott.

Hur stor del av marknaden ska kyrkan ha?
– Jag har inte funderat på det. Men skulle Svenska Kyrkan satsa på detta skulle man bli en betydande aktör. En märkbar närvaro skulle utmana de kommersiella aktörerna. Utpräglade kommersiella bolag ger sig bara in där det finns höga vinstmarginaler. Det är något sjukt i hela systemet när ansvaret att ta hand om de mest utsatta människorna ges till den som gör det billigast. I dag är det mer ett undantag att enskilda församlingar driver verksamheter. Sedan finns det fristående organisationer som till exempel Ersta diakoni, Bräcke diakoni och Stockholms stadsmission.

Ska kyrkans volontärarbetare göra mer än idag?
– Nej. En viktig grund är att man har välutbildade och kompetenta medarbetare som driver verksamheten. Volontärerna kan ge guldkanten, lokala församlingar kan skapa speciellt goda förutsättningar.

Arbetsmiljön i kyrkan har fått mycket kritik. Bland annat för att förtroendevalda lägger sig i. Hur blir det nu?
– Sådana bekymmer finns på många håll. Det måste vara en organisation som arbetar professionellt. Kollektivavtalet ska vara anpassat till verksamheten. Meddelarfriheten är viktigt, jag tycker att den ska skrivas in i kollektivavtalet.

Kommer det att finnas krav på medlemskap i kyrkan för anställda och boenden?
– Jag vet inte ens om man kan ställa ett sådant krav, det blir helt snett. Det man kan kräva är att man har utbildad personal som är lämplig och vill ingå i sammanhanget. Vad det gäller de boende är det vikigt att de själva vill bo på stället.

Vilken vård väljer du själv?
– När jag hamnar i det läget vill jag själv besöka boendet och få en bild av atmosfären. Ingen särskild regi kan garantera att ett enskilt boende fungerar. Och jag skulle gärna välja en vårdcentral som är nonprofit, men det finns inte så många.