Thailändska bärplockare går med i Kommunal
Det har varit många turer kring bärplockare i Åsele som känt sig utnyttjade. Arbetarna kommer från Thailand och de flesta har åkt hem utan lön.
Tre bärplockare har nu gått med i Kommunal.
Ett 30-tal av de från början 160 bärplockarna är kvar i Åsele. Tre av dem är nu medlemmar i Kommunal. De är arga över att de inte fått ut sin sista lön, eftersom huvudägaren till företaget Lomsjö bär har försvunnit, berättar ombudsmannen Per Holmström.
Nu är LO-TCO Rättsskydd inkopplade i ärendet. Om arbetsgivaren inte betalar ut lönen som arbetarna har rätt till, kan facket komma att begära bolaget i konkurs.
– Det som är helt klart är att vi ska delge arbetsgivaren de lönekrav vi har för de tre medlemmarna, säger Per Holmström. Problemet är att ägaren har stuckit.
Lomsjö bär har inte kollektivavtal men de har skrivit kontrakt med Migrationsverket att minimilönen är cirka 16 700 kronor. Kommunal tecknade tidigare i år kollektivavtal med nio bärföretag, även där det inte fanns medlemmar.
– För att vi ska kunna hjälpa dem måste de vara medlemmar. Förhoppningen är att kunna hjälpa de andra också att få sina pengar.
Det är nytt för i år att Kommunal ska organisera bärplockarna.
– Det var inte en industriell bransch tidigare och därför har det inte funnits något fack, säger Per Holmström.
Det finns inget avtal med någon arbetsgivarpart utan bärplockarna hänvisas till jordbruksavtalet, eftersom jordgubbsplockare går under det avtalet.
Det är oklart vem som har ansvar för att det går rätt till i branschen. Migrationsverket känner inget ansvar utan skriver bara på arbetstillståndet, enligt Per Holmström.
– Det blir kommunen och facket som jobbar med problemet, men varken de eller vi har med det att göra egentligen.