Vi förklarar att då skulle nog även hon och hennes bror kastas ut tillsammans med oss, varpå hon svarar ”men det kan de ju inte göra för vi är ju svenskar, vi är ju födda här och det här vårt land”. Vi blir glada och stolta att vi har lyckats ge dem tryggheten att höra hemma någonstans på jorden.
Rasisten och SD-ordföranden Jimmie Åkesson brukar tala om det muslimska hotet. Att skolorna lägger en lovdag vid ramadans avslutning, att skolor serverar halalkött och inte griskött är för Åkesson bevis på islamiseringen av Sverige. Den sluge Jimmie Åkesson vet att det gäller att skrämmas.

Men hoten om islamisering är svåra att ta på allvar. Han glömmer att halalslaktat kött har funnits i Sverige så länge det funnits judar i vårt land, att barn sedan länge har fått ledigt från skolan för att fira den grekisk-ortodoxa påsken. På vilket sätt skulle det vara farligt om en skola lägger en studiedag till den dag då ramadan avslutas. Den kloka rektorn som vet att många av barnen ändå begär lov den dagen för att fira en högtid som i den muslimska världen har samma rang som den kristna julen vill inte att familjehögtider ska störa undervisningen.

För att lära barnen hantera de extremister som vill begränsa deras frihet firar vi numera ramadan med svenska vänner som i sin tur firar jul och påsk med oss. Vi ser hur glada barnen blir av att de kan förena sina världar. De vet lika lite som våra svenska vänner hur ramadan firas i den muslimska världen, men både våra egna barn och våra vänners barn gillar skarpt traditionen att barnen ska få mycket godis. Jag skulle ha all respekt för tandläkare som protesterade över att barn som växer upp i mångkulturella miljöer firar för många högtider och äter för mycket godis. Däremot förstår jag inte varför Jimmie Åkesson inte kan unna Einar och Sofie att få njuta av ramadans mat, godis och dadlar.

Som boende i Tensta ser jag att hotet mot mina barns rätt till sina olika identiteter kommer både från rasisten Jimmie Åkesson och från de muslimska fundamentalisterna. Jimmie Åkesson talar om för mina barn att de inte kan vara riktiga svenskar för att de firar ramadan och inte äter griskött. De muslimska fundamentalisterna talar om för mina barn att de inte kan vara riktiga muslimer för att de firar jul och får påskägg av våra grannar.

JA
till tolerans och mänskliga rättigheter.

NEJ
till främlingsfientlighet och rasism.