I Bryssel genomförs en stor demonstation i samband med att EU:s finansministrar träffas. Det är deras åtstramningspolitik som är måltavlan för protesterna. Europafacket vänder sig emot att det är främst arbetarna som får betala priset för finanskrisen.  

Från många länder arrangerar facken bussresor till demonstationen i Bryssel, men inte från Sverige. Arrangören förväntar att 100 000 demonstranter kommer att delta.
Enligt Europafacket arrangeras också demonstrationer i tolv länder runt om i Europa. I Spanien har en generalstrejk utlysts.
Att inga bussar går från Sverige förklarar Kommunals ombudsman Anders Jonsson med både kostnadsargument och avståndet till Bryssel.

Men agerandet speglar också olika inställning till fackligt arbete inom europafacket.
– Absolut vi manifesterar ju väldigt sällan genom att få ut våra medlemmar på gator och torg i Sverige. Det är ingen protestmetod vi i de nordiska länderna använt på väldigt länge. Vi samlar ihop oss när det verkligen behövs, någon enstaka gång, säger han.
När KA talar med honom är han på väg till Bryssel:
– Men inte för att demonstrera utan för två andra uppdrag. Men jag ska passa på att ta ett par timmar i morgon och gå med.

Det finns också politiska skäl till att svenska LO inte anordnar manifestationer. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, säger till LO-tidningen:
– Det är svårt att planera för en demonstration tio dagar efter ett val. Om vi hade fått en ny regering som var beredd att göra mycket mer på välfärdens område hade det känts väldigt konstigt.
Lundby-Wedin är även Europafackets ordförande och kommer vara med i Bryssel-demonstrationen.
Samma dag träffar hon EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Budskapet till honom är att EU ska medverka till att medlemsländerna stimulerar sig ur krisen istället för att lägga all kraft på åtstramningspolitik.