Ingen majoritet för Alliansen
Alliansen får inte egen majoritet i riksdagen. Det fattas 26 röster för Folkpartiet samt drygt 1 000 röster för Kristdemokraterna för att Alliansen ska ta två mandat från Socialdemokraterna i Göteborg och Värmland. Men det kan dröja till i november innan vi får ett färdigt resultat. Ett omval i Arvika kan heller inte uteslutas.
Folkpartiet behöver 7 röster till i Värmland för att där ta ett mandat, en riksdagsplats, från Socialdemokraterna. I Göteborg saknas 19 röster för att Folkpartiet ska ta ett av Socialdemokraterns mandat där.
Men för att Allianspartierna då inte ska förlora ett utjämningsmandat till de Rödgröna krävs att Kristdemokraterna får drygt 1000 röster till i hela landet.
Utgången av årets val är krångligare än någonsin att räkna fram. Detta beror på valsystemet med fasta mandat, som fördelas enligt en speciell beräkningsmetod utifrån partiernas röster i varje valkrets, samt utjämningsmandat som fördelas till partierna utifrån deras röster i hela landet och om de står näst i tur att få ett fast mandat.
Utjämningsmandaten ska hjälpa till så att vi ska få ett proportionellt val där partierna får mandat utifrån hur stora de är. Men utjämningsmandaten gör det också svårare att i förväg räkna ut hur mandatfördelningen blir.
I går utgick de flesta från att i Dalarna riskerade Socialdemokraterna att förlora ett fast mandat till Vänsterpartiet, som då skulle förlora ett tilläggsmandat som istället skulle gå till Centern. Men då hade de inte räknat med Miljöpartiets röstframgång.
Det blev Miljöpartiet som fick ett av Socialdemokraternas fasta mandat, och som därför förlorade ett utjämningsmandat till Centerpartiet.
För att ha majoritet i riksdagen krävs 175 mandat. Alliansen har med det vunna mandatet i Dalarna totalt 173 mandat, de Rödgröna 156 och Sverigedemokraterna 20 mandat.
Alliansen kan eventuellt få ytterligare ett utjämningsmandat men det räcker inte för att få egen majoritet i riksdagen.
Fortfarande kontrollräknas rösterna i Stockholm. I eftermiddag beräknas valmyndigheten meddela att valresultatet är klart.
Men detta kan överklagas till Valprövningsnämnden, som utses av riksdagen. Vem som helst kan överklaga inom tio dagar från det att valresultatet har blivit klart.
Valprövningsnämnden har till i november på sig att ta ställning till klagomålen som kan gälla huruvida ogiltiga röster ska räknas med eller inte.
I Arvika har röster som ansetts vara ogiltiga hanterats på ett felaktigt sätt när de överlämnades till länsstyrelsen för en ny prövning. Det kan därför inte uteslutas att det blir omval i Arvika.
Sverigedemokraterna överväger att överklaga valresultatet i vissa kommuner, bland annat i Göteborg, där de anser sig ha utsatts för valfusk.
Omkring 200 förtidsröster från Halmstad skickades inte iväg i tid till rätt kommun. Dessa röster räknades därför inte. Detta är helt enligt vallagen. En röst måste vara inlämnad och framme i rätt vallokal i tid för att räknas som giltig.
Det är osannolikt att valutgången för hela landet förändras vid en överklagan. Det räcker troligen inte att ge Alliansen egen majoritet även om ogiltiga röster i Halmstad, Göteborg eller Arvika räknas som giltiga. Inte ens om det blir ett omval i Arvika.
Att Alliansen skulle förlora regeringsmakten på grund av en överklagan är ännu mindre sannolik.
Enligt de beräkningar som nu har gjorts, innan kontrollräkningen i Stockholm är klar, har Alliansen fått flest röster i landet. Men den saknar 297 röster för att få en majoritet av rösterna.
Preliminärt, inklusive rösterna på valdagen, förtidsröster och utlandsröster får Alliansen totalt 2 929 771 röster.
De Rödgröna får tillsammans 2 591 827 röster och Sverigedemokraterna 338 241 röster.