Men Sven- Erik Österberg, Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman, tycker att det är facken som måste fråga sig varför medlemmarna inte visat mer ilska över regeringens politik.
– Jag har inte sett några protester över huvud taget. Och där får fackförbunden rannsaka sig själva och fråga sig vilket fokus man har haft på a-kassefrågan, sa Sven-Erik Österberg till Kommunalarbetaren strax före valet.
Så det var inte medvetet från er sida att inte prata så mycket om a-kassan av rädsla för att framstå som det bidragsparti Moderaterna anklagar er för att vara?
– Nej absolut inte. Jag tycker det borde vara revolution i medlemsleden. Regeringens förändringar av a-kassan är ju en av de värsta orättvisorna som har drabbat det här samhället.
Hösten 2006, efter maktskiftet, förekom flera demonstrationer. Men efter det har det varit ganska tyst.

TCO:s ordförande Sture Nordh anser att alla frågor som berör arbetstagarna och förhållandena i arbetslivet försvann i valrörelsen.
– A-kassan, arbetsrätten, konsekvenserna av Laval, allt var borta, säger han.
TCO försökte lyfta frågan om regeringens förslag om lärlingsprovanställningar och fick viss uppmärksamhet när man varnade för att moderaterna vill ta bort arbetsgivarens skyldighet att betala lön under tvister. TCO ordnade också ett seminarium om förändringarna i sjukförsäkringen.
– Men det kändes som om även medierna hade tröttnat på frågan, säger Sture Nordh.
Han aktar sig dock för att rikta kritik mot partier eller fackförbund och pekar hellre på att blockpolitiken låste alla möjligheter för utomstående att påverka debatten.

Ute i LO-distrikten håller de flesta med om att det varit lite facklig aktivitet i frågorna.
– Vi borde ha protesterat mer, säger Bo Andersson , ordförande i LO-distriktet Sydost.
Hans förklaring till att ilskan och protesterna uteblivit är att avståndet mellan fackförbund och medlemmar har ökat.
– Vi har fått större avdelningar och kommit längre och längre från medlemmarna. Diskussionen måste börja ute på arbetsplatserna.
Men Pär Hägglund, ordförande för LO-distriktet i Mellansverige bollar tillbaka frågan till partiet.
– Sjukförsäkringen har fått ett alldeles för litet utrymme och a-kassan har försvunnit helt och hållet, de två frågorna som vi som fack kämpar mest med, säger han.

Margareta Bohman, Kommunals avdelningsordförande i Stockholms län, tycker att Kommunal gjort vad man kunnat.
–Vi har pekat på förändringarna i a-kassan. Men det kanske snurrades upp lite för sent i valrörelsen.
Anders Hagberg avdelningsordförande för Kommunal Väst:
– Jag saknar konsekvensdiskussionerna om de så kallade reformer som skett. För många deltidsarbetande kvinnor till exempel har ju de nya a-kassereglerna inneburit stora försämringar. Alliansen har lyckats profilera de rödgröna som bidragspartier.

Karin Näsmark, ordförande för LO-distriktet Mellersta Norrland och före detta förbundsstyrelseledamot i Kommunal, tycker att det finns anledning till självkritik hos både facket och Socialdemokraterna.
– Vi kanske har hamnat i att prata för mycket om teknikaliteter i a-kassan och sjukförsäkringen. Egentligen handlar det om grundidéerna, vilket samhälle vi vill ha.
Hon tror inte att det hade gått att mobilisera medlemmarna mer.
– De äldre pratar om de här busslasterna med arga medlemmar som åkte ner till Stockholm och protesterade men det går inte mobilisera på det viset i dag. Det är andra tider.

Dan Gabrielsson, mångårigt aktiv inom Kommunal och numer ordförande i LO-distriktet i Västsverige håller inte med.
– Vi kunde ha mobiliserat starkt från LO:s sida, framför allt mot förändringarna i a-kassan.
Han tar också upp en annan fråga som han tror hade varit ett framgångsrecept, att gå till val på, att få bort karensdagen i sjukförsäkringen.
– Tyvärr fick vi inte gehör för det från partiet.
Kommunal beslutade vid sin senaste kongress att utreda hur karensdagen påverkar kommunalarna.

Kommunalarbetaren har sökt men inte fått tag i LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.