Sveriges Television har på Kommunalarbetarens uppdrag gjort en speciell bearbetning av den stora vallokalundersökningen. Den visar hur 811 kommunalare röstade i år, och varför.

För fyra år sedan gjorde vi samma sak. Den gången hade 52,2 procent av kommunalarna röstat på Socialdemokraterna. Med tanke på den stora dominans som partiet under många år hade haft bland kommunalarna var valresultatet 2006 ett stort bakslag. Kommunalarnas minskade stöd bidrog till att Socialdemokraterna backade till rekordlåga 35,2 procent bland alla väljare.
Socialdemokraterna backar också kraftigt i årets i riksdagsval, minus 4 procentenheter. Men i år bidrog kommunalarna i mycket liten grad till det.

Kommunalarnas röststöd till Socialdemokraterna sjönk till 51,7 procent visar årets vallokalundersökning. Minskningen är så liten att den knappast är statistiskt säker.
Bättre gick det för de två andra partierna i det rödgröna samarbetet. Miljöpartiet ökar med 3 procentenheter och Vänsterpartiet med 2. Så sammanlagt ökar stödet bland kommunalarna till den rödgröna oppositionen med 4 procent.
De stora förlorarna är Kristdemokraterna (-4 procent) och Centerpartiet (-3 procent). Att moderaterna samtidigt går framåt (+2 procent) kan inte väga upp förlusten för KD och C. Röststödet till partierna i den borgerliga regeringen minskade med 4 procentenheter.
Det högerextrema partiet Sverigedemokraterna gick också framåt bland kommunalarna, + 2 procent. Ungefär lika mycket som bland alla röstande i landet.

Vår undersökning visar att män och kvinnor i stort sett röstar lika dant. Männens stöder dock i högre grad Vänsterpartiet och Miljöpartiet än vad kvinnor gör. Och kvinnorna i en relativt högre grad på Moderaterna.
Röstandet på Feministiskt initiativ eller Piratpartiet är nästan obefintligt bland kommunalarna.
Socialdemokraterna har ett svagare stöd bland kommunalarna som är yngre än 31 år än bland de som är äldre. Miljöpartiet fick tvärt om relativt fler röster från de yngre.

Det är si och så med kommunalarnas förtroende för politikerna som de nu röstat in i riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Bara 7 procent har mycket stort förtroende för politikerna, 53 procent ganska stort, 33 procent ganska litet och 7 procent mycket litet förtroende.
För sex av tio kommunalare har partiledaren stor betydelse för sitt val.
Andelen som säger att man står till vänster i politiken har vuxit från 55 till 60 procent sedan mätningen för fyra år sedan. Siffran över de som anser sig stå till höger har vuxit från 15 procent till 18 procent.

En majoritet av kommunalarna tycker att de rödgröna har en bättre politik på alla områden som frågor ställdes om. Men det finns en viss skillnad mellan områden.
Tre av fyra säger att de rödgröna har bäst politik vad gäller sjukvård, miljö och sociala välfärd.
Färre, men hela två av tre, säger det om pensionerna, skatter, skola och jobben.
I stort sett samma frågor var viktigaste för kommunalarnas val i år som för fyra år sedan.

På listtoppen, vilka frågor som har haft stor betydelse, finns återigen sjukvård, skola, jobben äldre- och barnomsorg liksom svensk ekonomi.
Minst betydelse har företagspolitik, utrikespolitik, EU, energipolitik, flyktingar och invandring.