Arbetet har mest varit att skörda grönsaker, med 12-14 timmars arbetsdagar sex dagar i veckan. Men de fick inte i närheten av den lön de hade rätt till.
– Det här är katastrofalt, säger Tommy Nilsson, vice sektionsordförande på Kommunal. De har ännu sämre läge än de från Polen och Litauen eftersom EU har börjat ställa krav nu.

Arbetsgivaren är Anrol AB i Degeberga utanför Kristianstad. De har kollektivavtal och Kommunal skrev på ett kontrakt som sa att lönen är 16 111 kronor och att 6 500 kronor dras bort för logi och kost.
Anrol är dotterbolag till Bröderna Olssons handelsbolag. De hade kollektivavtal men sade upp det i juni, efter att ukrainarna blivit anställda.
– Problemet är att man satte in dem i det företaget som inte längre har kollektivavtal. De planerade att göra såhär och detta bevisar hur viktigt det är med kollektivavtal, säger Tommy Nilsson.
De tio lantarbetarna, varav en har åkt hem, gick med i Kommunal som nu har förhandlat med arbetsgivaren.
– De har haft timrapporter och utifrån dem har vi räknat ut att de ska ha 65-70 000 kronor var för de två månader de har arbetat, säger Tommy Nilsson.

Lars-Göran Olsson har förhandlat med Bröderna Olssons handelsbolag. De har enats om att räkna om ackordsystemet, som innebar att arbetarna fick betalt för det de skördade, till timanställning.
– Vi har inte accepterat något sådant ackordsystem. Men vi är helt överens om detta, medlemmarna också. Vi räknar på att de har jobbat tio timmar alla vardagar och fem timmar de helgdagar de har arbetat, säger Lars-Göran Olsson.
Någon övertidsersättning blir det inte eftersom kollektivavtal inte fanns.

Tommy Nilsson tycker att det är dags att Kommunal tar tag i de här problemen ordentligt eftersom det rör sig om systematiskt utnyttjande.
– Det är mer regel än undantag att det ser ut såhär i den här näringen. Det går inte att ha inställningen att vi inte tecknar kollektivavtal där vi inte har medlemmar för då fastnar vi i det här.