Solen lyser över svensk ekonomi- Det är den bild som finansministern ger i valspurtens slutskede. De flesta ekonomiska prognosmakare är optimistiska samtidigt som osäkerheten bland dem är ovanligt stor. Även Anders Borg har i pressen medgivit att osäkerheten är betydande.

Sveriges ekonomi har under senare år blivit allt mer beroende av exportöverskott. Det är extremt viktigt hur det går för länder som svenska företag säljer mycket till. Ekonomiska upp och nedgångar i Sverige har under de senaste 15 åren till 80-90 procent varit identisk med Euro-ländernas och USA:s.

OECD är en samarbetsorganisation för främst utvecklade industriländer. Organisationens ekonomiska prognoser för världsekonomin väger tungt när prognosmakare världen runt spår vad som kommer hända med enskilda länders tillväxt.
På finansdepartementet vill man inte berätta vilka antaganden om omvärlden som finns bakom den optimistiska prognos för Sverige som Anders Borg nyligen levererade i valspurten.
Tittar vi på Konjunkturinstitutets senaste prognos kan vi anta att Borgs förhoppningar skiljer sig från OECD:s senaste prognos.

OECD skriver nu drastiskt ner förväntningarna på den ekonomiska utvecklingen i några världens viktigaste ekonomiska områden. Viktiga marknader för svenska exportföretag.
I maj trodde man att tillväxthastigheten i Euro 3-länderna (Tyskland, Frankrike och Italien) under andra halvåret i år skulle bli närmare 2 procent (årstakt) nu bara 0,5 procent.
I nr 8/2010 av KA beskrevs problemen med att få ekonomisk tillväxt när staterna avvecklar stimulanspolitiken och drar åt den ekonomiska svångremmen.

Försvagningen som OECD spår sker redan innan de betydande statliga sparprogrammen fått större verkan.
Några prognoser för Euro-länderna med riktigt stora statsfinansiella problem, som Grekland, Spanien eller Irland, ges inte.
Även när det gäller ekonomiska stormakter som Japan och USA sker en inbromsning om OECD får rätt.
Nu spås tillväxtsfarten för USA bli bara 1,2 procent under årets sista kvartal. Hälften så mycket som man trodde för några månader sedan.

Den relativt kraftiga ekonomiska uppgången under de senaste åren i länder som USA och Tyskland beror på två saker:
* Stimulanspolitik som bedrivits från regeringarna.
* Företagen har återuppbyggt sina lager.
Hindret för fortsatt ökning av försäljning och produktion är att många hushåll har knackig ekonomi och kan inte öka sin konsumtion. Arbetslösheten och krisen på husmarknaden i många länder bidrar till det.

OECD är dock optimistiska om att det så småningom ska ta fart igen. Företagsvinster har ökat och man förväntar sig att företagen ska börja investera.
Men OECD:s chefekonom Pier Carlo Padoan är osäker på om den ekonomiska inbromsningen är tillfällig eller om den är tecken på större grundläggande svagheter vad gäller privata efterfrågan i en tid när stödpolitik avvecklas.