Busslinks personalchef Ted Stridsberg säger att företaget inte medvetet brutit mot lagen.
– När vi genomförde kameraövervakningen var det för att vi bryr oss om passagerarnas och personalens säkerhet. Vi hade utsatts för hot och grov skadegörelse som i värsta fall hade kunnat leda till en allvarlig olycka.
Han menar att Busslinks syfte med övervakningen borde ha lett till att åklagaren borde ha godkänt den.
– Men nu har åklagaren tydligt talat om för oss att vi har gjort fel. Vi accepterar detta, säger Ted Stridsberg.

Bengt Bryungs
Bengt Bryungs.

Företagsbot kan enligt lagen vara på mellan 5000 kronor och 10 miljoner kronor. Busslink fick en bot på 50000 kronor, vilket alltså är lågt på straffskalan.
– Jag uppfattar detta som att åklagaren ändå har tagit hänsyn till att syftet med kameraövervakningen var vår omsorg om passagerarnas och personalens säkerhet, säger Ted Stridsberg.
Bengt Bryungs menar att Busslink borde ha fått en bot på minst 500000 kronor.
– Busslink agerande är ett grovt brott mot våra medlemmars integritet. Företaget borde ha förhandlat med facket om kameraövervakningen innan den genomfördes. Vi hade i en sådan förhandling inte accepterat en hemlig övervakning. Det strider mot lagar och regler, säger han.

Men Busslink menar att företaget har informerat Kommunal om sina planer. I ett MBL–protokoll står att läsa att förhandlingschefen Larsa Sandström gett Bengt Bryungs information om att företaget avser att kameraövervaka Råsta för att komma till rätta med skadegörelse mot bussar och lokaler.
I samma protokoll står att Busslink binder Bengt Bryungs med tystnadsplikt i frågan.
– Med facit i hand måste jag erkänna att jag var naiv som accepterade tystnadsplikten. Jag borde ha krävt en förhandling för att reda ut hur kameraövervakningen var tänkt att gå till. Men jag förutsatte att Busslink skulle följa lagen och förhandla med vår klubb i Råsta. Nu blev det inte så, vilket är oerhört fult, säger han.

Bengt Bryungs tillägger att när han fick veta att den hemliga kameraövervakningen pågått i två månader krävde han att den omedelbart skulle avbrytas och att kamerorna skulle monteras ner.
– Efter samråd med företaget blev det också så, säger han.
Trots att Bengt Bryungs anklagar Busslink för att brutit mot förhandlingsskyldigheten enligt MBL och i hemlighet kameraövervakat fackets lokaler så har inte Kommunal haft några planer på att kräva skadestånd för detta.
– Vi avvaktar nu vad som ska hända i förvaltningsdomstolen som ska pröva Busslinks överklagan mot Datainspektionens fällning av kameraövervakningen. Sedan får vi se vad som händer, säger Bengt Bryungs.