I våras såg Yvonne Wanström hur de 75 stämplingsdagarna höll på att rinna iväg och sökte sig bort från timanställningen i hemtjänsten.
”Begränsningsregeln syftar både till att förstärka de deltids­arbetslösas drivkraft att söka heltidsarbete och till att uppmuntra arbetsgivare att i större utsträckning erbjuda heltidsarbeten”. Så sade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin till KA i april 2008 efter att regeringen infört den nya deltidsregeln i a-kassan som innebär att man får deltidsstämpla i max 75 dagar.

Nu har Yvonne Wanström hittat ett annat jobb, som vårdare på ett gruppboende i Järna, utanför Södertälje och hoppas att det snart motsvarar en heltidstjänst.
På sätt och vis är hon därför ett skolexempel på vad regeringen sade sig vilja uppnå. Men det har varit en tuff resa. Yvonne Wanström har fått känna på hur tumskruvarna dragits åt i försäkringssystemen de senaste åren, på flera sätt.
Efter att ha haft halv ­sjuk­ersättning under flera år på grund av förslitningsskador, sade Försäkringskassan i februari förra året plötsligt nej: ”Du kan jobba heltid”.

I maj förra året började hon som timanställd i hemtjänsten i Järna och kunde stämpla upp till heltid, men i högst 75 dagar.
– I våras insåg jag att dagarna höll på att ta slut, jag fick inte fler timmar i hemtjänsten och jag förstod att jag var tvungen att sluta på hemtjänsten.
Om vårdarjobbet inte hade dykt upp skulle hon ha valt att stämpla på heltid i stället.
– Jag var rädd för att det skulle bli så, jag klarar mig inte på en halvtidslön.
Men klarar du att jobba heltid med tanke på dina ­­skador?
– Jag känner inte efter utan jag måste helt enkelt. Reglerna tvingar mig.