Uwe Timm
Upptäckten av currywursten (Thorén & Lindskog)
Uwe Timm berättar om ett kärlekspar i Hamburg under andra världskrigets sista skälv-ande dagar. Hon mycket äldre än han. Han – desperat att slippa kallas in igen. En svindlande berättelse som handlar mycket lite om korv, mer om ett Tyskland i förvandling och om kärlek.

Carl-Johan Vallgren
Berlin på 8 kapitel (Månpocket)
Kanske innehåller sommaren eller hösten planer på en Berlinweekend? Sveriges närmaste metropol fascinerar än mer efter att man har läst den här belästa guideboken. Vall-gren tar oss i hampan, visar vägen men lämnar oss ändå att upptäcka på egen hand. Det enda som saknas är en karta.

Peter Övig Knudsen
Blekingegadeligan 1 & 2 (KARNEVAL)
Lyckost alla ni som ännu inte läst denna välskrivna och fascinerande berättelse om den danska rånarligan som under två årtionden lyckades begå en rad spektakulära rån utan att upptäckas. Brotten begicks för att stödja världsrevolutionen och den militanta palestinska befrielserörelsen PFLP.  

Hanne-Vibeke Holst
Drottningoffret (BONNIER POCKET)
Hon är ny partiordförande för danska Socialdemokraterna och ska vinna valet med hjälp av sin kronprinsessa – innan hennes sjukdom blir allmänt känd. En lysande välskriven thriller om kärlek, makt och politik, som precis lika gärna skulle kunna handla om Sverige.

Thomas Mann
Buddenbrooks (AB)
I denna familjekrönika, först publicerad 1901, följer vi fyra generationer konstnärer och köpmän i medvind och motgång, kärlekskriser och fejder. Allt utspelat i den gamla hansastaden Lübeck. 662 sidor ohämmad berättarglädje från en av vår tids stora skönlitterära författare.

Michelle Paver
Vargbröderserien – Han som föddes att möta mörkret (1-5) (Månpocket)
Hade serien om vildmarks­pojken Torak och hans kamp mot ondskan i en obestämbar forntid haft samma marknadsföring som Harry Potter, skulle den ha blivit en minst lika stor succé.
Serien innehåller sex delar, alla utom den sista finns i pocket. Detta är riktigt spännande läsning för hela familjen, och särskilt för barn mellan 8 och 13 år.

Vilhelm Moberg
Därför är jag republikan (Atlas)
Medan prinsessan (och halva konungariket) var upptagna med rojalistisk bröllopsyra, ägnade jag mig åt att läsa nyutgåvan av Vilhelm Mobergs Där­för är jag republikan.
Det är mycket underhållande att se Moberg lugnt och metodiskt montera ned monarkisternas argument för att behålla kungahuset.

Jan Mosander
Berlin – krutrök, murbruk och delikatessdiskar (Bonnier fakta)
Tidigare Sveriges Radio-medarbetaren Mosanders guidebok är mer inriktad på politik och nutidshistoria än Vallgrens, och Mosander har mindre att berätta om hippa klubbar och rätta gallerier. Den är trots det väl värd att packa ner i resväskan, framför allt för den som vill se Berlin genom andra världskriget-glasögon. Mosanders berättelse om när han fick intervjua nazi-arkitekten Albert Speer är fängslande.

Recensenter: Liv Beckström, Johan Erlandsson, Mats Gustafsson Hedenström och Thomas Pihl.