– Låt oss aldrig ta demokratin för given, sa Göran Hägglund när han inledde talet. Och gladdes över beskedet att 52 fängslade fångar på Kuba ska släppas.
Strax innan hade KD-ungdomar i svarta tröjor hoppat i takt till bandet som värmde upp publiken med gamla U2-hits. I händerna hade de skyltar med Görans namn och i ansiktet hade några målat KD:s partimärke.

Tidigare på dagen höll KD en pressträff på en het innergård i Visby. Då la Göran Hägglund fram ett fempunktsprogram för äldrevården. Partiet vill att en och samma enhet ska ha ansvar för de äldre och ge äldre VIP-status med ett större ansvar på primärvården. Läkemedelsanvändningen ska ses över och ett nationellt centrum för vård i livets slutskede inrättas. En garanti om att man inte behöver vänta längre än fyra timmar på akuten ska också införas. Allt var dock inte nytt. Tidsplan och finansiering var oklar.

På KA:s fråga om vad KD vill göra för att personalen på äldreboenden och i hemtjänsten får fasta jobb och slippa oönskade deltider svarade Göran Hägglund:
– Lagstiftning är inte rätt väg att gå. Det är kontraproduktivt, det kan ge färre anställningar.
Och hänvisade till kostnaderna. I stället tror han att dragkrampen om arbetskraften kommer att öka antalet heltider.
I Almedalen återkom Göran Hägglund till förra årets tal och de han kallade verklighetens folk. Helt klart var han nöjd med den debatt som blev resultatet.

Nu vill Göran Hägglund förnya KD, göra det till en politikens gränspolis som slår vakt om privatlivet.
– Vi kristdemokrater är inget liberalt parti. Vi är det kristdemokratiska, värdeorienterade paritet i svensk politik.
Publiken applåderade, en betydligt mindre skara än de som lyssnat på Mona Sahlin kvällen före.
Göran Hägglund återkom fler gånger till de rödgröna partiernas förslag som han kallar en ofrihetschock. Han angrep vänstern för skattehöjningar, kvoteringsvilja och ”tvångsdelning” av föräldraförsäkringen. Han varnade minskad ofrihet om att de rödgröna tar bort LOV, lagen om valfrihetssystem.
– De rödgrönas ofrihetschock skulle drabba personalen inom välfärden som nu fått flera arbetsgivare att välja mellan och möjlighet att starta eget.

Men han gladdes åt att så mycket av Almedalsveckan handlat om välfärd. Samtidigt gjorde han sig lustig över att de rödgröna vill satsa 12 miljarder kronor mer på välfärden. Något som gav både skratt och applåder.
Sedan kritiserade han Vänstern för att arbetstidsförkortningen skulle kosta många gånger mer. Och framhöll att Alliansen kompenserat kommuner och landsting för minskade skatteintäkter.
I övrigt sa Göran Hägglund väldigt lite i Almedalen om vad KD vill göra för att fler ska få jobb och om vilka villkor som ska gälla i arbetslivet.