Det var inte bara vuvuzuelorna (sydafrikanska trumpeter) som surrade. Det fanns en spänd förväntan hos många i publiken inför och under Monas tal.
Att döma av den rekordstora skaran åhörare var det valets vinnare de fick lyssna på. Tidigare på dagen hade hon draghjälp av Margot Wallström och den avhoppade centerkvinnan Solveig Ternström vid ett torgmöte. På Almedalens scen hade hon draghjälp av artisten Moneybrother. 

Moneybrother i Almedalen.
Moneybrother värmde upp publiken.

Mona Sahlin förklarade att valet inte handlar om henne utan om alternativen i politiken.
Moderaterna försöker dra fördel av att Reinfeldt enligt opinionsmätningar har större förtroende som statsminister än vad Sahlin har. Socialdemokraterna försöker dra fördel av att många väljare bryr sig om välfärden och vad som ska hända med den.
Eller som partisekreteraren Ibrahim Baylan uttryckte det vid en utfrågning i Visby hos Västsvenska handelskammaren:
– Det viktigaste är inte vem som håller i styråran utan vart farkosten är på väg, sa han.

Mona Sahlin inledde sitt tal i Almedalen med att fråga varför vi ska bry oss om varandra. Hennes svar var att det hjälper till att förverkliga allas drömmar. Politik handlar om att förändra verkligheten.
Hennes drömsamhälle har full sysselsättning med hög social rörlighet och många klassresor.
Mona Sahlin nämnde sin mormor som var en av de kvinnor som fick rösta för första gången i Sverige, hennes mamma som fick läsa i realskolan och att hon själv liksom finansminister Anders Borg fick en andra chans genom att läsa på komvux.

Hon undrade vart Sverige nu är på väg när klyftorna och antalet socialbidragstagare ökar medan de rika bara blir rikare tack vare regeringens skattesänkningar.
– Den rikaste hundradelen i landet har fått lika stora skattesänkningar som hela svenska folket har fått tillsammans. I flera avseenden är vi på väg baklänges. Det vill vi Rödgröna ändra på.
Mona Sahlin citerade Karl Marx: ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”.
– Det är häftigt när vi genom att betala skatt kan få ut mer än vad vi har betalat in eftersom riskerna sprids på fler och kostnaderna fördelas över tiden, fortsatte hon.

Mona Sahlin sa att den som har ett barn i grundskolan på det sättet får en utbildning för barnet som kostar 83 000 kronor varje år. Har föräldrarna också ett barn som går i gymnasiet betalar skattebetalarna årligen 92 000 kronor för den utbildningen. En högskoleplats kostar 76 000 kronor per år men en plats på läkarlinjen kostar årligen 230 000 kronor.
– Har du fött med kejsarsnitt? Det kostade 50 000 kronor. En höftledsoperation kostar 100 000 kronor. När du blir gammal och behöver en plats inom äldreomsorgen kostar det 509 000 per år, fortsatte hon.

Mona Sahlin hoppades att fler än hon tycker att det är viktigt att denna solidariska välfärdsmodell får fortsätta att finnas till.
– Det är modernt och smart att ha en sådan modell som alla tjänar på och som utvecklar samhället. All forskning visar att ett jämlikt samhälle är bättre att leva i för alla, även för dem med höga inkomster, fortsatte hon.
Mona Sahlin förklarade att detta nu står på spel och nämnde sjukvården som ett exempel.
– En ny lag tillåter att de med privata försäkringar får gå före i vårdkön. Regeringen tillåter att våra sjukhus kan säljas ut. Privata bolag får fritt etablera sig för att tjäna pengar på vård där det är som lönsammast. Detta vill de Rödgröna ändra på. Vårdbehovet, inte plånboken ska avgöra vem som ska få vård, sa hon.

Mona Sahlin frågade än en gång vart de som vill radera kungstanken i den solidariska svenska modellen vill åstadkomma med detta.
– Vad ingår detta i för samhällsbygge när en pensionär får betala 700 kronor mer i skatt varje månad än den som arbetar. Eller när arbetslöshetsförsäkringen försämras. Den sjuke blir inte frisk för att han tvingas leva på socialbidrag.
Hon förklarade att nu räcker det.
– Var hamnar vi om fyra år om den här utvecklingen får fortsätta.

Mona Sahlin påminde om att det är 73 dagar kvar till valet, enligt henne ett ödesval.
– Jag tror att vi om 10-15 år kommer att blicka tillbaka och säga att valet 2010 var det avgörande steget för den utveckling av samhället som vi då valde.
Hon hyllade samarbetet inom de Rödgröna. Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson satt med i publiken och hälsades med stora applåder.
– Vi i de Rödgröna kompletterar varandra och är var och en starkast inom de områden där samhällsproblemen är som störst, sa Mona Sahlin.
Hon räknade upp en rad frågor som de Rödgröna ska rivstarta med om de vinner valet. Det handlar om jobben, stöd till småföretag, nya bostäder, satsning på utbildning, sjukvården och miljön.
– Vi ska använda medlemskapet i EU till att driva på när det gäller jobben, klimatet och miljön. Vi ska se till att Sverige åter blir en röst i världen för fred, frihet och solidaritet. Vi säger bestämt nej till att Sverige blir medlem i Nato.

Mona Sahlin avslutade med att varna för att regeringens politik för växande klyftor är en grogrund för främlingsfientlighet och rasism.
– Vi har här i Almedalen sett Sverigedemokrater och Nationaldemokrater. De försöker dra fördel av den otrygghet många känner. Sverigedemokraterna försöker uppträda som ett parti som alla andra. Men de har bland sina kandidater personer med koppling till Vit makt, Nationaldemokraterna och en del är förintelseförnekare.
Mona Sahlin fick kvällens största applåd när hon markerade att de Rödgröna aldrig kommer att göra sig beroende som regering av Sverigedemokraterna om det partiet kommer in i riksdagen.