Vid en presskonferens inför kvällens tal i Almedalen sa Mona Sahlin att det drabbar barnens lärande och sociala utveckling om de inte får vara i förskolan.
– Skollagen säger att barn till föräldralediga och arbetslösa har rätt till förskola minst tre timmar om dagen– eller 15 timmar i veckan. Det är för lite, sa Mona Sahlin som vill fördubbla antalet timmar.
Hon vill också att förskolan ska ändra sina öppettider så att den också passar föräldrar som arbetar kvällar, nätter och helger.
– Arbetslinjen förutsätter att både kvinnor och män kan arbeta, sa Mona Sahlin.

Hon vill även se en satsning för att utveckla pedagogiken och hindra att barngrupperna i förskolan blir för stora.
– Detta kommer jag att tala om i Almedalen i kväll. Jag ska också tala om jobben och välfärden. Att det har blivit allt tydligare i valrörelsen att synen på välfärden är en fråga om värderingar. De Rödgrönas värdering är att välfärden måste bygga på jämlikhet. Kvaliteten i välfärden påverkar hur Sverige kan utvecklas, sa Mona Sahlin.