Vid en presskonferens i Almedalen presenterade de fyra partiledarna i Alliansen sitt förslag om ytterligare pengar till kommunerna och skolan.
Enligt förslaget får kommunerna under 2011 ytterligare 3 miljarder utöver det permanenta statsbidraget på 5 miljarder kronor.
– Det ska hjälpa kommunerna så att de klarar sin verksamhet, säger Fredrik Reinfeldt.

Satsningen på skolan innehåller 16 punkter om bland annat satsningar på lärare, fler timmar för undervisning, ämnen som matematik, naturvetenskap och teknik samt lärlingsplatser i gymnasiet (fast den sistnämnda satsningen är beslutad om redan tidigare).
Enligt Fredrik Reinfeldt är satsningen på skolan ett tankeskifte.
– Vi ska bort från Göran Perssons skola där alla måste läsa teoretiska ämnen. Människor är olika och vi måste göra det möjligt för skoltrötta att lära sig mer praktiska ämnen som ger yrkeskunskaper, säger Fredrik Reinfeldt.

De Rödgröna tycker att regeringens satsning är en reträtt.
– Vi har med våra förslag tvingat dem att satsa på kommunerna. Tidigare har de vägrat göra detta. Men det är för lite med tre miljarder. Vi lovar sju miljarder mer till kommunerna nästa år för att klara jobben och välfärden, säger Mona Sahlin.