En halvtimme före talet värmde en underhållningsorkester från Gotland upp publiken med gamla hits. Ett gäng ungdomar i Alliansens orange tröjor viftade takten med Centers flaggor.
Innanför ett staket serverades lokalt öl och vin under Centerns gröna parasoll. Inte långt därifrån vajar röda och svarta fanor med texten ”Stoppa Alkovåldet”.
Strax innan Centerledaren Maud Olofsson klev upp på scenen tågade ett tiotal personer genom publiken. De bar på gulröda skyltar med ”Atomkraft? Nej tack” och kom från Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen.

Maud Olofsson inledde med att tala om att hon var stolt att hon sagt nej till oljeborrning i Östersjön, detta med tanke på oljkatastrofen i Mexikanska golfen. Sedan kom det första angreppet på Mona Sahlin vars kritik i miljöfrågan är ihålig enligt Maud Olofsson.
– Vi vågar säga nej när det krävs.
Publiken applåderade.

Maud Olofsson började tala om jobben och hävdade att det finns 125 000 fler jobb första kvartalet 2010 än 2006. 11 000 finns i hushållsnära tjänster och 30 000 i välfärdssektor.
– Antalet nystartade företag som drivs av kvinnor är rekordhögt.
Hon framhöll att Sverige klarat krisen tackvare Alliansens ansvarstagande.
– Vi köpte ingen bilfabrik som Mona Sahlin ville. Vi höll i era pengar.
Sedan undrade hon hur det sett ut om de rödgröna styrt.
– Då hade det funnits en stor exportframgång, sedelpressen. Den har de patent på.

Publiken jublade. Maud Olofsson rankade jobben som valets viktigaste fråga. Mycket av det hon tog upp i talet var känt sedan tidigare. En del presenterades på Dagens Nyheters debattsida i dag.
Centerledaren ville uppmuntra entreprenörer och hjälpa unga till jobb.
– Kopplingen mellan skola och arbetsliv är inte tillräckligt stark.
Därför vill Centern införa lärlingsplatser. Partiet vill också ändra LAS, lagen om anställningsskydd för att anpassa den till unga och småföretagare.
– Vi har redan ökat möjligheterna för unga genom att halvera arbetsgivaravgifterna.
Något som motsägs i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

Sedan hävdade Maud Olofsson att de rödgröna ta bort sänkningen och införa en ungdomsskatt. Den riskerar att kasta ut ungdomar i arbetslöshet.
– Jag kommer att slåss till sista blodsdroppen för att unga rätt till arbete och att stoppa vänsterns ungdomsskatt.
Maud Olofsson listade vad regeringen gjort för jobben. Enligt Centern finns de nya jobben i tjänstesektorn och därför vill man halvera momsen på tjänster. Det tror hon kan ge 20 000 nya jobb.
– Gör jobben en tjänst, sänk momsen på tjänster.

När applåderna tystnat kom Maud Olofsson in på RUT-avdraget och sa att det gjort det möjligt för många kvinnor att få ihop vardagspusslet.
– Men jobben är inte fina nog för vänstern. Vilka är de att prata om fina och fula jobb? Vem är de att kalla sig ett arbetareparti?
– Det finns inga fina och fula jobb. Det finns bara olika jobb i vårt land.
RUT har gett kvinnor ett lättare liv och valfrihet, slog Maud Olofsson. Sedan angrep hon de rödgröna för att vara motståndare till valfrihet och för att försvara monopol som bara finns i Nordkorea och Kuba.

Hon framhöll att regeringen gjort det möjligt att köpa Alvedon på ICA, välja vårdcentral och att Centern vill att äldre ska få välja var de bor. Därför vill Centern lagstifta om rätten till valfrihet, LOV, Lagen om valfrihetssystem.
– Företag bör kunna investera i välfärdssektorn.
Orkar vi mer valfrihet, undrade Maud Olofsson. Sedan svarade hon en lång uppräkning om hur livet skulle vara om det bara fanns en sak av allt. Till exempel bara en krydda; koriander. De rödgröna drömmer sig tillbaka, ansåg hon.
– De såg monopoltiden som vår bästa tid. Då fick de bestämma. Inte du.

Sedan gav hon vänstern ett erkännande för att ha drivit jämställdhetsarbetet. Men snabbt slog hon fast att vänstern stänger alla dörrar för kvinnorna.
– Vi får inte tjäna pengar. Vi ska inte driva företag. Våra företag får inte gå med vinst. Vi får inte välja på lika många arbetsgivare som männen. Vi ska betala höga skatter på våra inkomster så att det inte blir något kvar. Och tjänar vi pengar får vi inte göra av med dem på vad vi vill. Inga dyra handväskor är inne.
Slutligen slog hon fast att valet är ett vägval.
– Det är Alliansen mot Vänsterkartellen. Arbetslinje mot Bidragslinje.