Den ljuva soliga sommarkvällen med fågelsång ersattes av gråmulet svala vindar. På scenen framfördes en märklig karaoke av två unga kvinnor och en man som sjung till färdig musik som kunde vara ett potpurri av den samling gamla schlagers som finns på Jan Björklunds Spotifylista.
(Spotify är en tjänst på internet för att lagligt lyssna på och ladda ned musik.)

Jan Björklunds tal ville dock vara modernare. Han tog upp vad han anser är utmaningar för att göra Sverige framgångsrikt under 2000–talet.
– Vänstertrojkan går till val på Göran Perssons gamla politik med högre skatter på arbete och företag samt med högre bidrag för att inte arbeta. Vi tänker gå till val med framtidens idéer, sa han.
Jan Björklund fick störst applåder då han anklagade de Rödgröna för att vara avundsjuka.
– De Rödgröna är emot att människor blir rika. Vi är emot att människor blir fattiga.

En stor del av Jan Björklunds tal handlade om skolan, enligt honom den viktigaste frågan i valet.
– Sveriges framtid skapas i våra klassrum, förklarade han och efterlyste mer pluggande och hårdare disciplin i skolan.
Han sa att den socialdemokratiska skolan har varit grymmast för dem som kommer från hem utan studietradition.
– Den moderna socialdemokratiska skolpolitiken har varit ett enda långt svek mot arbetarklassens barn, fortsatte han.

Jan Björklund kritiserade att de Rödgröna vill att även de som går yrkesutbildning ska tvingas läsa in teoretisk behörighet.
– De röda partierna kallar sig arbetarpartier, men de föraktar yrkeskunnande. Alla vill faktiskt inte gå på universitet. Det är bättre att ungdomar försörjer sig på ett lärlingsjobb än på socialbidrag, sa folkpartiledaren.
Han kritiserade även att de rödgröna enats om betyg i skolan från årskurs 7. Folkpartiet vill ha kunskapsprov och betyg också i mellanstadiet.

Jan Björklund hyllade USA för deras militära insatser för fred och frihet i världen. Samtidigt kritiserade han Vänsterledaren Lars Ohly som vill att Sverige lämnar Afghanistan och slutar sitt militära samarbete med USA.
– Detta att avsky USA är ofta den gemensamma nämnaren för den intellektuella kulturvänstern, enligt min mening oftast mer vänster än intellektuell och kulturell, sa folkpartiledaren.
Angreppet mot kulturvänstern har Jan Björklund lånat från Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund som säger sig tala för verklighetens folk.

Folkpartiet tog i Almedalen också över en av Kristdemokraternas profilfrågor, stödet till de äldre. Vallöftet från Folkpartiet är att de äldre ska garanteras att få gå ut varje dag, att de ska få välja vilken mat de ska äta och att de ska få bo ihop även om partnern blir sjuk och dement.
– Ingen ska behöva vara rädd för att bli gammal, sa Jan Björklund.
Talet innehöll också beröm till den egna regeringen för att Sverige har den bästa ekonomin i finanskrisens Europa.

Jan Björklund lovordade även regeringens satsning på kärnkraft som han anser vara den bästa, miljövänligaste och effektivaste energikällan.
Han förklarade att det finns två huvudförklaringar till att vi i Sverige är unika, att vi kan koka vårt morgonkaffe och värma barnens välling i mikrovågsugnen utan att bidra till växthuseffekten. Dels beror det på att vi har vattenkraften från våra älvar,
– Den andra förklaringen är att Tage Erlander och Olof Palme fattade ett strategiskt beslut om att bygga svenska kärnkraftverk. Dessa ger oss nästan hälften av den el vi behöver, sa han.
Regeringen tycker att det snart är dags att byta ut de gamla kärnkraftverken av åldersskäl.
– Det är hög tid att Sverige får en modern energipolitik som släpper fram ny kärnkraft. För klimatets skull, sa Jan Björklund.