Flera tusen hade sökt sig till Almedalsparken i Visby för att höra statsministerns tal. Inramningen var perfekt med sol, värme, ballonger och avspänd stämning där många nyanlända till Visby hälsade på varandra glatt igenkännande och förväntansfullt sedan förra årets Almedalsvecka

Fredrik Reinfeldt agerade lika avspänt på scenen utan manus där han mera försökte ge intryck av att föra ett samtal snarare än att framföra ett tal.
Temat för kvällen var föregångslandet Sverige. Fredrik Reinfeldt sa att i EU bor 500 miljoner invånare.
– Bara elva av dessa miljoner människor bor i ett land med ordnade statsfinanser. Av dessa elva miljoner bor 9,3 miljoner i Sverige, fortsatte han.
Fredrik Reinfeldt förklarade att hans regering inte går i särintressets ledband. Regeringen ställer upp för allmänintresset. Det går ut på att vara måttfull med skattebetalarnas pengar.

Han kritiserade att de rödgröna tänker höja skatten. Det är enligt honom helt onödigt eftersom Sverige har en ekonomi i balans.
– Men det verkar som att de rödgröna bara måste få höja skatten annars kan de inte sova på kvällen, raljerade han och nämnde bland annat återinförande av förmögenhetsskatten och fastighetsskatten.
Fredrik Reinfeldt kritiserade att de rödgröna vill höja ersättningen från a–kassan och sjukförsäkringen. Det är enligt honom att satsa på bidrag istället för på jobb.

– Moderaterna går till val som Sveriges enda arbetarparti. Vi ska satsa på att försvara arbetslinjen. Det är en gåta att det svenska folket som lever längst i världen samtidigt anses för sjukt för att arbeta, sa statsministern.
Han slog fast att valet står mellan de nya moderaterna och de totalt oförnyade socialdemokraterna, mellan en ansvarsfull och erfaren alliansregering mot ett rödgrönt experiment där två av partierna aldrig har suttit i en regering.

Argumentet känns igen från den tid landet hade socialdemokratiska regeringar som hänvisade till sin regeringsvana och som varnade för att de borgerliga inte hade erfarenhet eller förmåga att regera tillsammans.
Moderaterna har inte bara återanvänt gamla socialdemokratiska argument. I årets valrörelse har man också gjort en affisch vars idé de lånat från Socialdemokraterna i valet 1985.
Då var det en man klädd i kostym och slips som satt i en bil tillsammans med en dalmatiner. Texten var ”Jag röstar på Socialdemokraterna för jag vill ha ordning på Sveriges ekonomi.”

På Moderaternas affisch ses en man i arbetskläder i en bil tillsammans med en labrador. Och texten är ”Jag röstar på Moderaterna för jag vill ha ordning på Sveriges ekonomi”.
– Valet står mellan Andes Borg och Thomas Östros som finansminister, sa Fredrik Reinfeldt och påminde än en gång om att Sveriges ekonomi är i balans medan resten av EU är i djup ekonomisk kris.