Birgitta Henriksson

– Privatanställda i vården ska inte ha sämre arbetsvillkor, förklarade Birgitta Henriksson, vårdbiträde på Attendo Cares äldreboende Vintertullen i Stockholm.

– Jag vill att arbetsgivarna skriver på ett avtal som motsvarar SKL-avtalet, avtalet för de kommun- och landstingsanställda, förklarade Birgitta Henriksson, en av de närmare 30 kommunalare som genomförde en manifestation utanför Almegas hus på Östermalm i Stockholm. Birgitta är vårdbiträde på natten på Vintertullens äldreboende i Stockholm, som drivs av Attendo Care AB.

”Anställda i vinstdrivande företag inom omsorg/vård/behandling är värda högre lön!” stod det på Birgittas plakat. Många bilister passerade i den hårt trafikerade korsningen Sturegatan/Karlavägen, och då och då hördes tutande till stöd för manifestationen. Birgitta hoppades att några förhandlare från Almega skulle gå förbi och känna trycket.
– Vi ligger tre månader efter med vårt avtal, det tjänar arbetsgivarna på. Men vi ska ha konkurrensneutrala avtal. Nu är villkoren sämre för privatanställda på flera punkter, som övertid per fullbordad halvtimme istället för påbörjad, och övertid/mertid går att förhandla bort, individuellt.

Eva Dunér hade rest in från semestern i skärgården för att vara med utanför Almega.
– Jag jobbar på en Pysslingförskola, Kadetten, i Solna. Då när jag började jobba i en privat förskola för sex år sen låg vi bra till i lön, jämfört med i kommunen. Men nu har vi halkat efter.
– Många medlemmar trodde att de skulle få sin nya lön nu till sommaren, de läste om att SKL-avtalet var klart. De privata arbetsgivarna brukar berömma sig för att vara bra arbetsgivare – då kunde de visa det nu. Vårt avtal – Friskoleavtalet – gick ut för ett halvår sen!

Eva Dunér

– De privata arbetsgivarna måste skriva på avtalet, våra löner släpar efter de kommunalt anställda, sa Eva Dunér, anställd på privata Pysslingen.

Bakgrund

Manifestationen handlade om de avtal för privatanställda kommunalare som fortfarande inte är klara, och där arbetsgivarna ingår i Almega:

Avtal bransch E och F för anställda i privata vård- och omsorgsföretag, Föreningen Vårdföretagarna (ingår i Almega). Läs mer här. 

Friskoleavtalet Almega Tjänsteföretagen, för anställda i privata skolor och förskolor.

Avtal för ridinstruktörer, stallpersonal och banarbetare vid företag anslutna till Almega Tjänsteföretagen. Här finns varsel om strejk från den 9 juli. Läs mer här.