I trädgårdsodlingskonflikten har redan så kallade opolitiska medlare börjat arbeta och när det gäller travet har nu Medlingsinstitutet utsett medlarna Åke Södergren och Anders Sandgren.

Patrik Hagvik
Patrik Hagvik

En av de travbanor som tagits ut i strejk är Åbytravet i Mölndal.
– En strejk är helt okej, säger banskötaren Patrik Hagvik. Det är mycket pengar i omlopp och en eller flera inställda travlopp betyder en stor förlust för många, både i spel, banintäkter och prispengar. Jag tycker vår yrkesgrupp har kommit långt efter andra inom branschen.
Hur mycket tjänar du idag?
– Drygt 22 000 kronor.

Vd:n för Åbytravet Kenneth Thollström tycker det är fel och olyckligt att just travet tas ut i konflikt. Han menar att branschen är positiv till en uppgörelse.
– Konflikten riktas mot fel part, säger han.

I konflikten med SLA har bland andra Svegros stora odling på Mälaröarna utanför Stockholm tagits ut i strejk. Svegro sysselsätter 120 personer med i huvudsak odling av kryddor och sallat plus potatis i andra delar av landet.
– En strejk skulle slå mycket hårt mot oss, säger Patric Norman, områdeschef för örter och sallat.
– Vi skördar idag vad vi frösatte för flera veckor sedan och senare ska vi skörda det vi frösätter idag. Var och en kan förstå att det är stora värden på spel för långt tid framåt.