SVAR: Som jag ser det kan du först och främst välja att nonchalera och strunta i svartmålningarna och då kommer förmodligen mobbarna att lämna dig ifred. Det viktiga måste ju vara att din nuvarande chef och arbetskamrater litar på och tycker om dig.
Att ”gå vidare” och anmäla kräver, som du också konstaterar, mycket energi och resultatet är ovisst. Risken är alltid att man  förpassas till ett ändlöst pajkastande, anklagelser och motanklagelser. Chefer har ibland svårt att hantera sådana situationer. Prata därför framför allt med din chef innan du gör något. Det är alltid cheferna som har ansvaret för vad som pågår på en arbetsplats och de måste sätta stopp för dumheter. Mobbning är, som alla vet, inte tillåtet och anmäls (helst av skyddsombudet) till Arbetsmiljöverket.
Är det en bra chef kan ju hon/han i samråd eller tillsammans med dig, säga åt dina före detta kollegor att antingen sluta prata smörja och låta dig vara ifred eller att stå för sina påståenden. I så fall ska mobbarna göra en konkret anmälan om misstänkt stöld och har de inga sakliga bevis mot dig kan du i din tur anmäla dem för förtal.
Om du orkar strida med full kraft för din heder och rätt till arbetsro kan du ju också anmäla dig själv för misstänkt stöld. Då måste saken utredas, men naturligtvis växer problemen med skitsnack och spekulationer under tiden.
Hör gärna av dig igen och tala om hur det går.